Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ondanks corona was er goede vraag naar Poolse bloemkool"

Het Poolse bloemkoolseizoen loopt ten einde. Het seizoen was beter dan verwacht. Men was bezorgd dat de vraag door de pandemie laag zou zijn, maar terugkijkend was de export vergelijkbaar met die van vorig jaar. Eén exporteur rondt nu het bloemkoolseizoen af en bereidt zich voor op het wintergroentenseizoen.

Volgens Kornelia Lewikowska van het Poolse groententeeltbedrijf Green Best is het bloemkoolseizoen in Polen goed verlopen. "Het bloemkoolseizoen was dit jaar succesvol voor ons. De prijzen, vraag en aanbod lagen op een bevredigend niveau. Ondanks onze zorgen over de Covid-19-pandemie bleek de vraag, net als elk jaar, hoog te zijn. De geëxporteerde hoeveelheden waren vergelijkbaar met die van vorig jaar. Het weer was gunstig en de bloemkool was gedurende een lange periode beschikbaar. Dit jaar hebben we de grootste hoeveelheden bloemkool aan Tsjechië verkocht."

Nu het bloemkoolseizoen bijna ten einde is, is het tijd voor wintergroenten. Lewikowska verwacht dat de vraag naar  wintergroenten hoog zal zijn. "Zoals elk jaar richten we ons na afloop van het bloemkoolseizoen op de afzet van typische wintergroenten, zoals kool en wortelgroenten. We hebben ook appelen. Het winterseizoen kan met de pandemie in het achterhoofd moeilijk zijn, maar aan de andere kant werken veel mensen op afstand vanuit huis. Ze vermijden het uitgaan, zodat ze meer tijd hebben om te koken. Daarom is de afzet van groenten en fruit hoger, vooral omdat consumenten proberen gezond te eten."

Het coronavirus verspreidt zich in Polen nog steeds en als de aantallen tegen het einde van de maand niet zijn gedaald kan het land in een volledige lockdown gaan. Lewikowska hoopt dat het zover niet komt. "Van wat ik waarneem, hoop ik dat een volledige lockdown in Polen niet nodig zal zijn. Maar zelfs als dat wel gebeurt, dan is de AGF-sector essentieel voor mensen. Het is moeilijk te voorspellen welke uitdagingen het coronavirus met zich meebrengt, want dit is de eerste keer dat we ons in zo'n situatie bevinden."

"Zo hebben telers tijdens het zomerseizoen bijvoorbeeld niet zoveel paprika's geplant als gewoonlijk en dat betekende dat we een bepaalde hoeveelheid tekort kwamen. Op de vraag waarom telers minder paprika's hebben geplant dan gewoonlijk, antwoordden ze dat ze vreesden dat de vraag lager zou zijn vanwege de pandemie. Het tegenovergestelde gebeurde, want de vraag was juist erg groot. Het is een duidelijk voorbeeld van hoe moeilijk het is om te voorspellen waar de handel in deze moeilijke tijd heen zal gaan."

Voor meer informatie:
Kornelia Lewikowska
Green Best
+48 737 602 848
kornelia.lewikowska@greenbest.pl  
www.greenbest.pl  

Publicatiedatum: