Yigit Gokyigit, Alanar

Prijzen Turkse tamme kastanjes dit jaar een stuk competitiever

De export van Turkse tamme kastanjes gaat binnenkort beginnen. De oogst is vorige week begonnen en exporteur Alanar meldt dit jaar een grotere vraag. Hoewel Covid-19 de hele sector beïnvloedt, is de vraag over het algemeen nog steeds goed. De exporteur wil dit jaar zelfs meer tamme kastanjes exporteren.

Volgens Yigit Gokyigit, marketingcoördinator voor de Turkse exporteur van vers fruit Alanar, zijn de hoeveelheden en de kwaliteit van de tamme kastanjes goed. "Turkije zal tegen het einde van deze week beginnen met de export van zijn wereldberoemde Marron-kastanjes, die we sinds vorige week aan het oogsten zijn. We verwachten een regelmatig seizoen in te gaan, want de vraag is hoog genoeg en de kwaliteit en de smaak zijn beide prima."

"De opbrengsten zouden vergelijkbaar moeten zijn met wat we vorig jaar aan kastanjes hadden. We zijn er niet zeker van wat de markt zal doen, omdat het coronavirus waarschijnlijk een impact zal hebben op de marktwerking. Hoe dit effect eruit zal zien en in welke mate het ons zal beïnvloeden, is niet echt bekend. De vraag kan omhoog of omlaag gaan, we moeten gewoon afwachten. We exporteren onze tamme kastanjes tot januari en we hopen dat de vraag gedurende het hele seizoen stabiel blijft."

Alanar richt zich op de Europese markt met zijn tamme kastanjes, hoewel ze ook meer vraag zien vanuit het Midden-Oosten. "Op dit moment zien we veel vraag uit Duitsland en Italië, maar de vraag is net zo goed in andere gebieden, zoals het VK, het Midden-Oosten en Canada. Het VK is eigenlijk een belangrijke markt voor ons. Gelukkig zullen we, wat er ook gebeurt met de Brexit, niet veel verschil voelen, omdat we niet zijn opgenomen in de Europese Unie. Er is vraag naar tamme kastanjes in Aziatische landen, maar China levert ook veel kastanjes. Hun product is goedkoper en daardoor is het moeilijk om te concurreren. Ik heb echter gehoord dat de Chinese tamme kastanje niet zo lekker is als zijn Turkse of Europese tegenhangers."

"De prijzen voor Turkse tamme kastanjes zijn dit jaar een stuk competitiever dan vorig seizoen. De vraag is iets minder dan vorig jaar, wat waarschijnlijk de grootste reden is voor de prijsdaling. Ik verwacht geen grote veranderingen in de prijs, want het kastanjeseizoen is vrij kort en de prijzen zijn meestal vrij stabiel. Dat wil niet zeggen dat veranderingen niet mogelijk zijn, maar veranderingen zijn meestal zeer marginaal."

"Ons doel voor dit seizoen is om onze afzet weer te verhogen. Alanar is 4 jaar geleden begonnen met de export van tamme kastanjes en elk jaar zijn we erin geslaagd om in de sector te groeien. De Turkse tamme kastanje is net zo goed als de Italiaanse of Portugese tamme kastanje, maar we moeten nog steeds meer bewustzijn creëren rond dit feit, zodat zowel consumenten als handelaren weten dat de Turkse tamme kastanje een goede optie voor hen is. Ondanks de uitdagingen die de pandemie met zich meebrengt, zoals een lagere vraag, zullen we nog steeds streven naar een hogere omzet. Het effect van lockdowns is nog niet duidelijk, maar we zijn er klaar voor om ons volledig in te zetten!"

Voor meer informatie:
Yigit Gokyigit
Alanar
+90 549 804 87 56
yigit.gokyigit@alanar.com.tr
www.alanar.com.tr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven