Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lancering digitaal platform Care4Growing

"Care4Growing zal de hele groenten en fruitsector sterker maken en doen groeien"

Tholen – Afgelopen dinsdagmiddag werd het digitale platform Care4Growing gelanceerd. "Dit is een virtuele assistent die de teler op het veld of in de serre proactief begeleidt, de administratie makkelijker maakt, de organisatie efficiënter en de teler in contact brengt met partners uit de sector", aldus projectverantwoordelijke Steven Boen. Care4Growing is een initiatief van BelOrta, Coöperatie Hoogstraten en REO Veiling.

Philippe Appeltans, Paul Demyttenaere en Hans Vanderhallen 

Volgens Paul Demyttenaere, directeur van REO Veiling, is het idee ontstaan uit dat gedacht dat de wereld van nu draait op tablets en telefoons, terwijl de producentenorganisaties nog met pc’s bezig waren. “Wij moesten een inhaalslag gaan maken. We hadden de keus om dit alleen te doen of samen met de andere producenten-organisaties. De samenwerking is bijna een evidentie. In het verleden hebben we dit ook gedaan met de simultaanverkoop en dit tot op de dag vandaag hebben uitgebouwd tot een hele moderne manier van groenten en fruit bij de klant brengen. Ook dit is een verhaal van samenwerken en samen investeren in nieuwe technologie.”

“Omdat wij een unieke plaats innemen in de waardeketen van groenten en fruit, tussen de producten en de afnemers, is het idee bij de coöperaties gegroeid”, vertelt Philippe Appeltans, directeur van BelOrta. “Met deze applicatie willen we connecteren en verbinden en er zijn voor alle telers en alle gewassen. We staan aan het begin van een verhaal waar de telers van groenten en fruit centraal in staan.”

Bij de ontwikkeling van het platform hadden de producenten-organisaties altijd twee belangrijke zaken voor ogen: het moet een future proof platform zijn en een open platform. “Hiermee bedoelen we dat het platform in staat is om de bestaande technologieën, zoals blockchain en AI, en nieuwe technologieën te kunnen integreren”, legt Hans Vanderhallen, directeur van Coöperatie Hoogstraten uit. “Aan de andere kant een platform waar ook externe partners op een gemakkelijke manier mee kunnen connecteren. Deze zaken hebben we continu voor ogen gehouden en die het platform ook sterk maken.”

3.000 telers
“De applicatie is opgebouwd uit de professionele leefwereld van de teler zelf en connecteert toeleveranciers en dienstverleners die met informatie de producent wil ondersteunen. Dit maakt het dat de teler het een makkelijk en nuttig instrument vindt. We willen dat Care4Growing zich gaat uitbreiden tot de hele land- en tuinbouwsector. We starten met 3.000 telers, meteen een kritische massa die inplugt. Het blijft natuurlijks iets nieuws, maar daar hebben we ervaring in. Ook in dit verhaal zullen we onze telers begeleiden”, aldus Philippe Appeltans.

Care4Growing moet onze telers de tools geven om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen. “Die uitdagingen zijn niet zoveel anders dan de uitdagingen waar heel onze maatschappij mee te maken heeft. Specifiek moet je denken aan klimaatverandering, veranderend consumptiepatroon van consumenten en digitalisering bij onze klanten en externe partners”, stelt Hans Vanderhallen.

“Het platform is ook klaar voor internationalisering. Weet dat Nederlandse, Franse en Belgische producenten ook gebruik kunnen maken van Care4Growing. Ook deze weg is voorbereid”, zegt Paul Demyttenaere. “Eigenlijk mikken we op een wereld waar België en Europa gebruik kunnen maken van de applicatie die we nu hebben gelanceerd. Het zal misschien wat investering vragen, maar straks hebben we een tracebility van de productie van het zaad tot op het moment dat de bloemkool in de winkel ligt. Dit moet het uiteindelijke doel zijn.”

“Mis de Care4Growing-trein niet”
Met dit project zijn de producentenorganisaties ervan overtuigd dat het de sector kan veranderen. “We willen net een stapje verder gaan voor onze land- en tuinbouwsector. We willen voorsprong nemen en we nodigen iedereen uit om net als ons op de trein te stappen. De Care4Growing-trein is vertrokken en je moet bij aanvang instappen, omdat deze steeds sneller zal rijden. Mis hem niet”, roept Philippe op.


Didier Algoet, paprikateler: “Wat de applicatie zo handig maakt is dat ik altijd duidelijk zicht het op mijn percelen, mijn teelten en producties. Ik gebruik de applicatie op mijn laptop en mijn telefoon. De app houdt rekening met mijn locatie, dus weet hij vanzelf op welk perceel ik sta. Mijn administratie is altijd up to date.”


Frank Boeren, aardbeienteler: “Ik kan in de applicatie op voorhand mijn behandelingen kiezen en inplannen. Het is werkelijk een slimme tool die rekening houdt met de eerst mogelijke oogstdatum, maar ook met hoe een product gebruikt mag worden. De tool is echt uniek, omdat de zeer complexe wetgeving omtrent gewasbescherming en bemesting er volledig inzit.”


Rita Demaré, slateler: “Voor mij is het middel om met mijn collegatelers in contact te staan. Zo kunnen we gemakkelijk overleg plegen over een gewasbeschermingsmiddel en informatie inwinnen zonder ons te moeten verplaatsen. We kunnen een foto nemen van een probleem in de sla en zo laten zien waarover we spreken. Zo worden we met zijn allen slimmer. Vroeger ontmoeten we collegatelers op de veiling, dat is nu veel minder, zeker in deze periode. Nu staan we met elkaar in verbinding met de app.”

Voor meer informatie:
www.care4growing.be