Carlos Vila, Kiwi Atlántico: "We mikken erop dat de afzet dit jaar minstens gelijk blijft"

5% meer kiwi's verwacht in Spanje

Begin november is de kiwi-oogst in het noorden en noordwesten van Spanje van start gegaan. Ook Kiwi Atlántico, pionier in de kiwiteelt in Spanje, heeft daar zijn percelen.

“De oogst is begonnen in de boomgaarden waar het fruit al de juiste Brix heeft bereikt. Zeker de jonge aanplanten doen het op dat vlak goed. Eind november denken we het laatste fruit te kunnen plukken. De afzet zal aanvangen tussen 25 en 28 november, want eerst moet het fruit een tijdje in de koelkamers doorbrengen om de houdbaarheid te verlengen'', zegt Carlos Vila, manager van het bedrijf uit Galicië. Kiwi Atlántico, gevestigd in Portarís, in de provincie Pontevedra, is de grootste kiwiteler in Spanje en ook een toonaangevend kiwibedrijf in Europa. "Dit jaar zal de Spaanse kiwi-oogst naar verwachting met 5% toenemen dankzij de eerste producties van jonge boomgaarden in onze maar ook andere gebieden, zoals Valencia of Catalonië", legt Carlos uit. "Aan de andere kant voorzien de andere Europese teeltlanden een afname van de volumes."

In het seizoen 2019/2020, dat eindigde in de maand juli, kon het bedrijf 8% meer kiwi’s afzetten dan het jaar ervoor. Het coronavirus zorgde voor een toegenomen consumptie van voedingsmiddelen rijk aan vitamine C, wat de sleutelfactor is geweest voor de groei van de omzet van Kiwi Atlántico. De kiwi is immers een fruitsoort met een van de hoogste concentraties aan vitamine C, die als essentieel wordt beschouwd om het immuunsysteem te versterken.

"Van half maart tot en met mei steeg onze omzet met 20-25%", benadrukt Carlos. “Meerdere factoren hebben bijgedragen aan dit succes. Eerst en vooral zetten wij ons fruit grotendeels af aan supermarktketens. Precies die branche deed het heel goed tijdens de eerste coronagolf. Daarnaast besloten we ook om geen prijsstijging door te voeren, dit in onderling overleg met onze klanten. En de gezonde eigenschappen van het fruit deden de rest”, somt hij op.

De manager van Kiwi Atlántico denkt dat deze positieve trend zich dit seizoen zeker gaat doorzetten. “We mikken erop dat de afzet dit jaar minstens gelijk blijft. Bovendien is de maatvoering gemiddeld groter dan die van vorig seizoen, waardoor ik voorzie dat ook de prijzen in de lijn zullen liggen van die van vorig seizoen of zelfs iets hoger zullen uitkomen”.

Het bedrijf uit Galicië levert jaarrond kiwi's van hoogwaardige kwaliteit uit de boomgaarden van partners en samenwerkende telers. Wanneer er geen Spaans product voorhanden is, haalt het zijn aanbod uit Chili en Argentinië. "We hadden een eigen teeltlocatie in Uruguay, maar er trad verstikking op in die boomgaarden, vergelijkbaar met wat er nu in Italië gebeurt, en de bomen begonnen af te sterven", voegt hij eraan toe.

Op zoek naar gele en rode rassen die het verschil kunnen maken
Hoewel het bedrijf ook proeven aan het doen is met gekleurde rassen, blijft het vooral trouw aan de groene kiwi's van het ras Hayward. "Op dit moment hebben we nog geen gele variëteit gevonden die ons volledig overtuigt en die een alternatief kan vormen voor de gele Zespri-kiwi", zegt Carlos Vila.

“Bij de rode kiwi's zijn er wel meerdere kandidaten die kunnen concurreren met de Zespri’s. In dit segment is de invloed van het merk immers minder groot. Maar het is wel zo dat een rode kiwi alleen toekomst heeft als hij zich kan onderscheiden van de gele variant. Als ze allebei hetzelfde smaken en het tegelijkertijd veel duurder is om de rode kiwi te telen, dan zal de consument gauw zijn conclusies trekken”, beweert hij. “Zelf hebben we een kiwiras geplant waarvan het centrale deel een intens rode kleur heeft en de rest van het vruchtvlees geel is. Qua smaak merk je tonen van vijg, banaan en aardbei. Dit zou wel eens een mooi nicheproduct kunnen worden."

Investeringen
Kiwi Atlántico zet nu al meer dan 30 jaar kiwi's van Spaanse bodem af. Nadat het bedrijf vorig jaar meer dan drie miljoen heeft geïnvesteerd in het opschalen van de productiecapaciteit, heeft het nu de goedkeuring gekregen voor een nieuw project om de faciliteiten nog verder uit te breiden en het sorteerproces te automatiseren. Ook voor deze nieuwe modernisering wordt drie miljoen euro uitgetrokken. "De nieuwe faciliteiten en sorteerlijn moeten klaar zijn voor het seizoen 2021/22, of uiterlijk medio 2023", zegt Vila.

 

Voor meer informatie:
Kiwi Atlántico, S.A.
Tel.: +34 986715286 (Spanje)
comunicacion@kiwiatlantico.com
www.kiwiatlantico.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.