Sanifrutta wil met rode Cuneo appelen marktpositie versterken

De rode Cuneo appelen met beschermde geografische aanduiding zijn te vinden op zowel de Italiaanse als Europese markten. De appelen kenmerken zich door een zeer hoge kwaliteit wat betreft smaak en uiterlijk. Dit seizoen was er gunstig weer, maar met name de temperatuurschommelingen, die optraden in de periode voor de oogst, hebben ervoor gezorgd dat de appelen dit jaar uitzonderlijk zijn.

De appelen worden gewassen in de faciliteit van Sanifrutta

Sanifrutta heeft vanaf het allereerste begin zijn kaarten gezet op de rode Cuneo appelen. Dit Piemontese bedrijf, dat actief is in Costigliole Saluzzo en Verzuolo, in de provincie Cuneo, is aangesloten bij telersorganisatie Joinfruit. 

“De beschermde geografische aanduiding garandeert de oorsprong van de appelen. Alle appelen uit de regio Piemonte hebben een hoog potentieel, maar dit wordt niet altijd uitgesproken. Na jaren waarin we meer dan 80% van onze appelen naar overzeese gebieden hebben geëxporteerd, is het nu tijd om onze positie in Italië en de export naar Europa te versterken”, zegt Alessio Chiabrando (foto rechts).

Dit seizoen zal Sanifrutta ongeveer 45.000 ton appelen oogsten op een totale hoeveelheid van 65.000 ton. De belangrijkste rassen zijn Red Delicious, Fuji, Granny Smith en verschillende rassen Gala-appelen.

“Onze teelt is dit jaar 10 à 12% gestegen, mede dankzij het in productie gaan van nieuwe appelbomen. De helft van onze oogst bestaat uit Gala-appelrassen. Alle rode appelrassen gedijen goed in onze regio en worden geteeld door 150 telers op een hoogte tussen 400 en 600 meter boven zeeniveau. De weersomstandigheden van de weken voorafgaand aan de oogst, hebben de geur en smaak van de appelen versterkt en gezorgd voor de mooie kleur. De appelen van middelgroot kaliber zijn afkomstig uit het lente/zomerprogramma en voldoen aan de behoeften van de klanten”, zegt technisch manager Alex Tallone.

Het Fuji-ras

Sanifrutta streeft ernaar om de positie van BGA-appelen op de nationale en internationale markt te versterken. “Tijdens de lockdown in maart heeft de overzeese afzet een grote stijging doorgemaakt. Toen de situatie weer wat rustiger was, nam ook de vraag vanuit de Europese en binnenlandse markt weer toe”, zegt Chiabrando. 

Alex Tallone bij MC38 CrimsonSnow

Het ras MC38 CrimsonSnow is de laatste appel van het seizoen en een echt clubras, dat eigendom is van de bedrijven Sanifrutta en Rivoira Giovanni e Figli in Piemonte. Momenteel is de oogst in volle gang. “Het is een ras dat goede resultaten laat zien. De mooie, opvallende kleur en hoge brixwaarde maken dit ras tot een heerlijke appel”, zegt Tallone. 

Verwerking in de faciliteit van Sanifrutta

De appelen hoeven na de oogst maar een korte afstand af te leggen naar de verwerkingsfaciliteit want alle telers komen uit de gebieden Saluzzo, Cuneo en Pinerolese. De oogst vindt plaats als de appelen de juiste rijpheid hebben en daarom wordt dit in meerdere fases uitgevoerd. In de faciliteit van Sanifrutta worden de appelen gewassen, gesorteerd en verpakt.

MC38 CrimsonSnow

“Knapperigheid, een goede brix-waarde, een mooie heldere kleur en een aantrekkelijke verpakking zijn de sterke punten van deze appelen”, besluit Chiabrando. 

Voor meer informatie:
Alessio Chiabrando
Sanifrutta Soc. Agr. Cooperativa
Via dei Falchi 13
12024 Costigliole Saluzzo (CN) - Italië
+39 0175 230061
a.chiabrando@joinfruit.com  
a.tallone@sanifrutta.com
www.sanifrutta.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven