Maandomzet van Britse supermarktsector stijgt met 9,4%

Montenegro: Voli ontkent overdracht aan Lidl
De in Montenegro gevestigde supermarktketen Voli ontkent de geruchten dat het bedrijf wordt overgenomen door Lidl. In een gesprek met het lokale nieuwsblad Vijesti benadrukt een woordvoerder van Voli dat het bedrijf nog steeds de grootste werkgever van Montenegro is, zowel als grootste leverancier van landbouwproducten als marktleider in de retailsector.
Bron: esmmagazine.com 

Maandomzet van Britse supermarktsector stijgt met 9,4%
De omzet van de Britse supermarktsector is in oktober jaar op jaar gestegen met 9,4%, aldus Kantar. Oktober werd gekenmerkt door strengere maatregelen tegen COVID-19, hoewel dit ondanks de extra omzet niet heeft geleid tot duidelijke voorbeelden van hamstergedrag. Van de vier grootste supermarktketens waren de sterkste resultaten te zien bij Morrisons, dat in de periode van 12 weken tot 1 november een omzetgroei had van 11,4%. Het marktaandeel van Morrisons is hierdoor voor de vijfde maand op rij toegenomen. Bij Tesco en Sainsbury's steeg de omzet met respectievelijk 9,1% en 7,6%. Asda had een omzetgroei van 5,0%. De snelst groeiende retailer was de online supermarkt Ocado, met een stijging in omzet van 36,1%. De discountketen Aldi moest marktaandeel inleveren.
Bron: reuters.com 

VK: Lidl verhoogt uurlonen
Lidl is van plan om het uurloon van zijn werknemers te verhogen. Werknemers buiten Londen krijgen een loonsverhoging van £ 9,30 naar £ 9,50 per uur (van € 10,46 naar € 10,68 per uur). De uurlonen in Londen worden verhoogd van £ 10,75 naar £ 10,85 (van € 12,09 naar € 12,14), met afhankelijk van de locatie en het aantal jaren in dienst uitschieters naar £ 11,80 (€ 13,27) per uur.
Bron: retailgazette.co.uk 

VK: Ocado opnieuw aangeklaagd door AutoStore
De Britse online supermarkt en techbedrijf Ocado is voor een tweede keer aangeklaagd door het Noorse AutoStore. AutoStore is gespecialiseerd in robottechnologie. Een maand geleden klaagde het bedrijf Ocado aan wegens vermeende patentinbreuken. In de nieuwe aanklacht beschuldigt AutoStore Ocado van het feit dat patenten door Ocado worden aangevraagd, die al op naam zouden staan van AutoStore. De aanklacht is ingediend bij het Britse Intellectual Property Office, waarna deze zal worden doorgestuurd naar het hooggerechtshof van Engeland en Wales. Ocado wijst de aanklacht af en geeft aan hiertegen in verweer te komen.
Bron: reuters.com 

Spanje: Mercadona slaat voor 1.500 ton aan granaatappelen in
Mercadona is van plan om in het komende seizoen voor 1.500 ton aan granaatappelen van lokale telers in te slaan. De granaatappelen zijn van het ras Elche Mollar en zijn afkomstig uit de provincie Alicante. De supermarktketen werkt hiervoor samen met de telers Cambayas, Frutas y Hortalizas Mas Serrano en Alcudia, die allen in de omgeving van Elche zijn gevestigd. Ook worden granaatappelen geleverd door Plusfruit in Orihuela en Albafruits, Coop. V. in Albatera. 
Bron: euroweeklynews.com 

Britse supermarkten breken records tijdens kerstdagen
Statistieken van Nielsen geven aan dat tijdens de tweede lockdownperiode slechts een kleine toename in supermarktomzet te zien was. Het bedrijf stelt echter ook als prognose dat tijdens de kerstperiode een recordomzet zal worden behaald. Het onderzoek van Nielsen toont aan dat in de periode van vier weken tot 31 oktober 6,9% meer omzet werd gegenereerd. In de laatste week van deze periode steeg de omzet zelfs met 7,2%.
Bron: kamcity.com 

Aldi geeft Britse werknemers 10% meer loon tijdens kerst
Aldi gaat zijn werknemers in het Verenigd Koninkrijk in de aanloop naar de kerstdagen 10% meer loon geven. De 35.000 Britse medewerkers in winkels en distributiecentra krijgen de bonus als dank voor hun inzet tijdens de coronacrisis.
Bron: retailgazette.co.uk 

China: massa-omzet tijdens jaarlijkse Singles’ Day
Op 11 november werd op Chinese online retailplatforms de jaarlijkse Singles' Day gehouden. De e-commerce-gigant Alibaba behaalde in de periode van 10 dagen tot in het eerste halfuur van het evenement een omzet van 372,3 mld yuan (€ 47,8 mld). De directe concurrent JD.com genereerde een omzet van meer dan 243 mld yuan (€ 31,2 mld). De retailer Suning.com verkreeg met het kanaal GMV op het eigen e-commerce-platform Tmall een omzet van meer dan 5 mld yuan (€ 641,5 mln).
Bron: scmp.com 

EU klaagt Amazon aan wegens oneerlijke concurrentie
De EU heeft Amazon aangeklaagd wegens het schaden van het concurrerend vermogen binnen de Europese markt. Volgens de EU maakt Amazon misbruik van zijn omvang en mogelijkheden op het gebied van data-analyse gemaakt. Hierdoor heeft het bedrijf een oneerlijk positie verkregen ten opzichte van de handelaren die op het platform van Amazon actief zijn. De nieuwe stappen van EU-toezichthouder Margrethe Vestager vallen samen met hoe de rol van Amazon binnen de wereldeconomie door de pandemie steeds groter is geworden.
Bron: reuters.com 

VS: UNFI komt tot overeenkomst met vakbond in New York en Californië
United Natural Foods Inc. (UNFI) en afdelingen van de vakbond Teamsters in New York en Californië zijn tot een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst gekomen. De overeenkomst heeft betrekking op de chauffeurs en het logistieke personeel van vier distributiecentra van UNFI. De nieuwe collectieve overeenkomst geeft de werknemers een goed loon, verbeterde arbeidsvoorwaarden en meer gegarandeerde veiligheidsmaatregelen tijdens de huidige pandemie.
Bron: supermarketnews.com 

VS: reddingsplan voor J.C. Penney goedgekeurd
Een Amerikaanse faillissementsrechtbank heeft een plan goedgekeurd om de retailgroep J.C. Penney te redden van een bankroet. Wegens de uitbraak van het coronavirus is de retailer in moeilijkheden terecht gekomen. Door een faillissement zouden tienduizenden werknemers op straat zijn beland. 
Bron: reuters.com 

VS: Walmart werkt met Cruise aan bezorgrobots
Walmart werkt met het techbedrijf Cruise aan geautomatiseerde thuisbezorging in Airzona. Cruise is gespecialiseerd in de ontwikkeling van zelfrijdende auto's, die Walmart wil gebruiken als bezorgrobots. De retailgigant heeft eerder vergelijkbare programma's opgezet met onder andere Nuro in Houston, Gatik in Bentonville en Udelv in Surprise, Arizona. Ook is er op dit vlak samengewerkt met Ford en Waymo, een project van Google op het gebied van zelfsturende technologie. Wat Cruise van deze andere bedrijven onderscheidt is dat dit het enige bedrijf is auto's levert die uitsluitend gebruik maken van duurzame energie. Walmart heeft zichzelf als doel gesteld om met 2040 geheel CO2-neutraal te zijn.
Bron: retailanalysis.igd.com 

VS: Meijer bereidt zich voor op kerstseizoen
Meijer bereidt zich voor op wat naar alle waarschijnlijkheid een zeer atypisch kerstseizoen gaat zijn. Het bedrijf heeft gezorgd voor meer veiligheidsmaatregelen en een verbeterd winkelgemak, om zo de drukte beter het hoofd te kunnen bieden. "Dit kerstseizoen zal voor veel klanten anders dan anders zijn", aldus Meijer-CEO Rick Keyes. "Ongeacht hoe consumenten hun boodschappen willen inslaan, zorgen wij voor een schone en aangename winkelervaring met genoeg sociale afstand".
Bron: prnewswire.com 

VS: Food Lion mag 62 winkels van Southeastern Grocers overnemen
Ahold Delhaize heeft bekend gemaakt dat zijn winkelketen Food Lion een aantal winkels van Southeastern Grocers over mag nemen. De toestemming hiervoor is verleend door de Amerikaanse Federal Trade Commission. Normaal zou de overname van de 62 BI-LO- en Harveys-winkels pas plaats mogen vinden na een wachttijd, die nu echter door het overheidsorgaan is ingekort. Net als Food Lion bevinden de betreffende winkels zich in de staten North Carolina, South Carolina en Georgia.
Bron: aholddelhaize.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven