Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australië en Nieuw-Zeeland enthousiast over Nederlandse Tomberry's

Ze heeft de grootte van een blauwe bes, maar is helderrood en glanst als een tomaat. En inderdaad, het is een tomaat die Ben Meadows in zijn hand houdt. Het is de Tomberry, een Nederlandse innovatie die hij samen met zijn gespecialiseerde partner Trandos Hydroponics naar Australië bracht en nu op de markt brengt. Ben: "De acceptatie van Tomberry bij retailers en consumenten in Australië heeft onze verwachtingen overtroffen. Dit geeft ons de mogelijkheid om de teelt snel op te schalen en een Tomberry assortiment te ontwikkelen."

Nieuw in de Australische supermarkt!

Innovatie
"Onze telers hebben een ras nodig met een constante goede kwaliteit en smaak. Datzelfde ras moet ook rendabel zijn en agronomische voordelen opleveren voor de teler. Het is erg moeilijk om de juiste balans te vinden, vaak zijn de beste rassen moeilijk en duur om te telen." Ben Meadows werkt samen met Edison, een Australisch intellectueel eigendoms- en product commercialiseringsbedrijf dat momenteel een aantal exclusieve rassen heeft die in licentie zijn gegeven aan grote supermarkten en glastuinbouwers in Australië en Nieuw-Zeeland. "Wij richten ons op duurzaam geteelde kasrassen. We zoeken naar raseigenschappen die het productaanbod voor zowel telers als consumenten verbeteren."

Onlangs heeft het bedrijf een nieuw micro 'Extreme' snackgamma geïntroduceerd en de Tomberry is daar het eerste product in. Tomberry is een natuurlijk veredeld ras van Eminent Seeds in Nederland en is de kleinste tomaat ter wereld. Alle Australische Tom Berry's worden geteeld in milieuvriendelijke kassen waar ze 90% efficiënter met water omgaan dan bij conventionele teeltmethoden. Ben: "De kassen helpen deze kleine juweeltjes te beschermen tegen de barre klimatologische omstandigheden in Australië. De plant gedraagt zich als een standaard kastomaat aan de tros (TOV). Het belangrijkste verschil is dat elke tros 250 Tomberry 'bessen' heeft in tegenstelling tot 5 grote tomaten. Tomberry is een uniek product met een gewicht tussen een halve gram en 2 gram, met het formaat van een blauwe bes en de veel grotere voedingswaarde van een tomaat."

Voor bij de maaltijd
Ben legt uit hoe Tomberry aan veel maaltijden kan worden toegevoegd om deze gezond te maken en om smaak en kleur toe te voegen. "Deze kleine tomaten zijn erg knapperig en voegen een geweldig textuurelement toe aan je gerechten. Het is een tomaat die je niet hoeft te snijden en die zeer veelzijdig is en kan worden gebruikt als een snelle snack of in salades, stoofpotjes en soepen of op pizza's en pasta's. De Tomberry doet het erg goed in lunchboxen. Daarnaast is Tomberry hoog in lycopeen, vitamine A en vitamine C, een goede bron van vezels, hoog in antioxidanten en cholesterolvrij." Een combinatie als deze is precies wat het Edison team wil in hun assortiment. "Al met al is het een variëteit die heel goed bij het Edison team past en die we onze klanten willen aanbieden."

Bij Edison zien ze ook enorme kansen voor Tomberry in de Australische foodservice. "De smaak is geweldig, maar het unieke microformaat heeft ervoor gezorgd dat Tomberry populair is bij chef-koks en klanten. Tomberry's hebben het vermogen om een bord aan te kleden, spanning, stijl en smaak toe te voegen. Daarom denken wij dat ze erg geschikt zijn voor de restaurantmarkt."

En het bleek dat ze gelijk hadden: de acceptatie van Tomberry door retailers en consumenten in Australië heeft hun verwachtingen overtroffen. Het team breidt de teelt van hun 'kleine' tomaat snel uit om de vraag bij te houden.

"Het succes geeft ons de mogelijkheid om de teelt snel op te schalen en het Tomberry assortiment verder te ontwikkelen en uit te breiden." En er komt nog meer. De volgende microsnackproducten die door Edison's proefprogramma zijn gekomen zijn Tinker-bell micro- chilipepers en nieuwe kleurvarianten van Tomberry Tomato's, waaronder chocoladebruin, oranje en roze. "Ik ben erg blij dat deze Tomberry Carnival serie binnenkort in de schappen komt."

Voor meer informatie:
Ben Meadows
Edison
126 Torquay Road
Grovedale  Geelong
Victoria 3216 Australia
+61 488 111 160
ben@edison.net.au

Publicatiedatum: