Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cijfers en conclusies door Stefano Foschi van Bioplanet

"Inheemse wesp blijkt het beste wapen tegen bruingemarmerde schildwants"

Het is mogelijk om de eerste evaluaties te maken over de biologische bestrijding van de bruingemarmerde schildwants in een jaar dat, sinds de eerste waarneming van de parasiet in Italiƫ enkele jaren geleden, er minder van deze insecten zijn waargenomen. "De daling van het aantal bruingemarmerde schildwantsen wordt veroorzaakt door natuurlijke factoren, maar voornamelijke door biologische factoren," legt Stefano Foschi van Bioplanet. "Velen denken dan aan de hitte of de kou of het verkeer, maar deze veronderstellingen komen niet overeen met de werkelijkheid."

Stefano Foschi

De inheemse wesp, Anastatus Bifasciatus, parasiteert de eieren van verschillende land- en bosinsecten. Steeds vaker wordt hij aangetroffen op Halyomorpha halys, de bruingemarmerde schildwants en wordt daarom beschouwd als de beste biologische bestrijdingskandidaat. Het gebruik van de inheemse Europese wesp is vooral gericht op fruitboomgaarden, maar ook op groenten en oliehoudende gewassen die in het late voorjaar tot het einde van de zomer in de omgeving worden geteeld.

De Anastatus bifasciatus wordt uitgezet.

Sinds vorig jaar heeft Bioplanet biologische bestrijdingsmiddelen ingezet om de bruingemarmerde schildwants te lijf te gaan: de inheemse wesp Anastatus bifasciatus en de Trissolcus mitsukurii, ook een wespensoort. Daarnaast zijn er afgelopen winter veel bruingemarmerde schildwantsen doodgegaan, waardoor hun aantal sterk is gereduceerd. En ook de zomermonitoring bevestigt dat deze trend zich voortzet.

"Er zijn ongeveer 600.000 wespen uitgezet in ten minste 5 regio's in Noord-Italiƫ, vooral op teeltbedrijven met hardfruit en druiven. Er is intensief onderzoek gedaan naar de gevolgen van het uitzetten van de twee wespensoorten. Uit dit onderzoek kan worden geconcludeerd dat natuurlijke bestrijding de impact van de schildwants sterk vermindert."

Anastatus bifasciatus tijdens het parasiteren van insecteneieren

"Anastatus bifasciatus is als inheemse soort, veelzijdig en beschikbaar in grote hoeveelheden. Dit insect blijft de beste optie om een proces van natuurlijk herstel van het evenwicht, waarvan het einde al in zicht is, te intensiveren en te versnellen. Tot slot en bovenal blijft biologische bestrijding de meest effectieve en kosteneffectieve maatregel in geval van exotische plagen in een nieuw gebied," concludeert Foschi.

Voor meer informatie:
Stefano Foschi
Bioplanet
Via Adriano Olivetti 85
Cesena (FC) - Italy
info@bioplanet.it
www.bioplanet.it

Publicatiedatum: