Colombiaanse export van Hass avocado's blijft fors groeien

De Colombiaanse export van Hass-avocado’s laat een opmerkelijke groei zien. In 2019 werden er 49% meer kilo’s naar het buitenland verzonden dan in 2018, terwijl van januari tot augustus van dit jaar de export ondanks de pandemie reeds met 30% is toegenomen. Bovendien ziet het ernaar uit dat dit ook het groeipercentage wordt voor het hele jaar.

De gegevens werden meegedeeld door de directeur van de Colombiaanse Corporatie van Telers en Exporteurs van Hass Avocado’s (Corpohass), Jorge Enrique Restrepo, tijdens het webinar "Agroindustrie 2021: voorspellingen en uitdagingen voor de sector", georganiseerd door PageGroup. De directeur zei ook dat in 2021 de export met maar liefst 40% zou kunnen toenemen tegenover 2020.

Hij wees erop dat de Colombiaanse avocadosector nog een grote groeimarge heeft en daarom zou moeten profiteren van de markten die de afgelopen jaren zijn opengegaan, zoals de Verenigde Staten, China, Japan, Argentinië en Peru. Op die manier kan de afhankelijkheid van de Europese Unie afgebouwd worden, aangezien daar momenteel ongeveer 90% van de export van Colombiaanse avocado’s naartoe gaat.

Restrepo wees erop dat de teler zich bij de export van Hass-avocado bewust moet zijn van het belang van de certificeringen op het vlak van sociale, economische en ecologische duurzaamheid.

Knelpunten
Restrepo wees erop dat in Colombia de goederen en diensten die de export ondersteunen niet aan hetzelfde tempo groeien als de avocado-sector zelf. Er zijn dus knelpunten aanwezig die bedrijven in de waardeketen als een kans moeten zien om mee te helpen bouwen aan een verdere ontwikkeling van de handel.

“We moeten proactief zijn en veel investeren in communicatie om alle belanghebbende partijen bewust te maken van het belang en de dynamiek van onze sector, die in de Colombiaanse landbouw de vierde grootste is op het vlak van export en 10 jaar geleden niet eens in de statistieken verscheen”, zei hij.

Daarom zei hij ook dat het een positieve ontwikkeling is dat er niet alleen wordt geïnvesteerd in de aanplant van boomgaarden, maar ook in de bouw van pakstations. De sector heeft de laatste jaren immers een versnelde ontwikkeling doorgemaakt, ook al is hij vergeleken met andere landen zoals Chili, Peru, Zuid-Afrika nog zeer jong. Op de lange termijn heeft de Colombiaanse avocado trouwens nog heel veel potentieel.

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven