Meer dan 64.000 ton verzonden

Recordexport Keniaanse avocado ondanks coronapandemie

Geoffrey Kipchumba is een avocadoteler in Moiben, Uasin Gishu County, in het westen van Kenia. Toen hij zich enkele jaren geleden waagde aan de avocadoteelt, twijfelde hij er nog aan of er een markt voor zijn product zou zijn. Met zijn eerste oogst in juli dit jaar had Kipchumba alle redenen om zich zorgen te maken toen de Covid-19-pandemie de hele wereld in de ban kreeg. Toen het land voor het eerst onder een lockdown werd gezet, bereidde hij zich voor op het ergste.

"Avocado is vrij nieuw voor ons, maar toen de provinciale regering ons ervan overtuigde dat avocado het goud van de toekomst is, besloot ik het te proberen. Ik begon wel met een bescheiden 1.000 zaailingen omdat ik geen groot risico wilde nemen voordat ik wist wat het mij zou opleveren," zegt hij.

De situatie bleek echter anders te zijn dan hij had verwacht. Toen het plukken begon, kampeerden de kopers zelfs op zijn teeltbedrijf, iets wat hij als maïsteler nog nooit had meegemaakt. Na meer te hebben verdiend dan hij had verwacht, is Kipchumba nu bezig met de uitbreiding van zijn avocadoteelt.

Kipchumba's verhaal is niet anders dan dat van veel andere telers, die avocado's verbouwen in de hele provincie. Op dit moment bestaat het avocado-areaal in Uasin Gishu County uit meer dan 2.000 ha.

Volgens de voorzitter van de Avocado Society of Kenya, Ernest Muthomi, bedroeg de avocado-export dit jaar, ondanks de pandemie, meer van 64.000 ton, wat meer was dan vorig jaar. Muthomi zegt dat de vraag naar avocado's zowel lokaal als internationaal is gestegen.

"Onze avocado-export overtrof dit jaar 64.000 ton in vergelijking met de 43.000 ton van vorig jaar. De vraag naar verse groenten en fruit is sinds het begin van de pandemie voortdurend gestegen. Toen landen werden afgesloten, ondervonden we natuurlijk uitdagingen omdat restaurants en cafés meestal ons eerste afzetkanaal op de internationale markt zijn, dus toen ze werden gesloten, was er een lichte terugval in de vraag, maar dit duurde niet lang," vertelde Muthomi aan standardmedia.co.ke.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven