Wereldrecord 'zwaarste blauwe bessen' betwist nu er nog grote bessen blijken te zijn

Een Zuid-Afrikaanse blauwe bessenteler met teeltbedrijven in Australië beweert 's werelds zwaarste blauwe bes te hebben geteeld. Hoewel het om een officieel record gaat, is het goed mogelijk dat er nog grotere blauwe bessen bestaan.

In oktober bleek een door OZblu geteelde blauwe bes een gewicht van 16,2 gr en een diameter van 36,3 mm te hebben. Guinness World Records bevestigde de bes als nieuwe recordhouder, waarmee OZblu haar eigen record (12,4 gr) van twee jaar daarvoor verbrak. 

Toen het eerste record in augustus 2018 werd bekendgemaakt op de Facebookpagina van Good Fruit & Vegetables reageerde teler Josh McGuiness hierop door foto's te posten van blauwe bessen met een gewicht van 14,1 en 16 gr en tot slot één reusachtig exemplaar van 20 gr. 

De bes die OZblu het wereldrecord opleverde, werd geteeld door Dave en Leasa Mazzardis, oprichters van het veredelings-programma's Natures Select in Western Australia.

"Hoewel deze grotere blauwe bessen het resultaat zijn van dit natuurlijke selectieproces en er op sommige markten een voorkeur bestaat voor deze 'jumbo'-maten, richten wij ons vooral op andere agronomische kenmerken, zoals een consistente kwaliteit," zegt Mazzardis. 

Roger Horak, oprichter van United Exports, zegt dat het belangrijk is om te bedenken dat niet alles om de maat draait. "We richten ons op het telen van de beste blauwe bessen en dat betekent dat de smaak, textuur en het aroma onze prioriteit hebben," legt Horak uit. "Dave en Leasa teelden toevallig ook nog eens bessen van recordformaat. De innovatie die Dave en Leasa hebben geïntroduceerd in de blauwe bessencategorie is baanbrekend te noemen." 

 

Bron: queenslandcountrylife.com.au


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven