een rariteit in de Duitse handel

"Vroege seizoensstart Marokkaans citrus en goede oogst verwacht"

Het Marokkaanse citrusseizoen start dit jaar zeer vroeg. In week 47 arriveren vermoedelijk de eerste Berkane-clementines. Circa drie weken later volgen de eerste navelsinaasappelen uit het Noord-Afrikaanse land. Ondanks de goede vooruitzichten over het seizoen van dit jaar werd het Marokkaans citrus in de loop der jaren eerder een zeldzaamheid in de Duitse handel, bevestigt Krino Röben, eigenaar van de onlineshop Südfruchtversand24, die zijn fruit overwegend aan privéhuishoudens en kleinere zakelijke klanten levert.


Clementines 'Berkane'

"De citrusoogst in Marokko zal dit jaar goed zijn", aldus Krino. Maar de coronamaatregelen hebben eveneens hun uitwerking op de Marokkaanse economie. "Of men met een kleiner team in de verpakkingsstations alles klaar krijgt, is momenteel nog de vraag." De prijzen zullen ongeveer op het niveau  van vorig jaar komen te liggen, verwacht men. Dit is echter ook voor een groot deel afhankelijk van de grotere teeltlanden, bijvoorbeeld Spanje en Zuid-Afrika. "In Zuid-Afrika loopt het seizoen nu ten einde, daar zijn de laatste partijen nu in omloop."


Marokkaanse sinaasappelen van het merk Leila

Vanwege de grote concurrentie uit de bekende teeltlanden is de verkoopperiode voor Marokkaans citrus in de loop der jaren tendentieel korter geworden. "Vreemd genoeg waren er in januari en februari van het afgelopen jaar extreem veel Marokkaanse producten op de markt. Deze aanbodsituatie is echter eerder atypisch, want in januari is het meestal moeilijk om nog Marokkaanse navelsinaasappelen te krijgen. Ik vermoed dat er minder producten naar Rusland geëxporteerd worden, waardoor er meer citrus naar Europa komt."

Zeldzaamheid in de handel
Clementines van Marokkaanse herkomst zijn normaal gesproken tot maart/april verkrijgbaar, sinaasappelen worden tot in juni verhandelt. "Daarna stappen we over het algemeen weer over op het aanbod uit Zuid-Afrika", aldus Krino. Over het algemeen is Marokkaanse citrus tegenwoordig eerder een rariteit in de Duitse handel. Krino: "Op de groothandelsmarkten evenals in de retail wordt Marokkaans citrus überhaupt niet meer aangeboden. Via de Duitse havens komen nauwelijks producten binnen, daarom neem ik het gros van mijn producten via Rotterdam af."

Via de onlineshop verkoopt men niet alleen Marokkaans citrus en Florida-grapefruits, maar ook Franse noten en regionale aardappelen van een exclusieve partner. Men denkt erover na om in de nabije toekomst ook Chileense druiven in het assortiment op te nemen.

Kerstafzet
In de periode voor kerst is er traditioneel de meeste vraag naar citrus, ook al is de kwaliteit rond deze tijd van het jaar niet bijzonder goed. "We hebben vanwege een gebrekkige kwaliteit een keer geprobeerd de verzending van de eerste sinaasappelen naar januari te verschuiven, maar dat werd door de klanten eenvoudigweg niet geaccepteerd. Men wil gewoon citrus onder de kerstboom hebben. Als het gaat om de citruscategorie wordt de helft van de jaaromzet in de kerstperiode behaald."

Naast Marokkaanse citrus vormen grapefruits uit Florida het winterassortiment van de onlineshop. "Ik wacht nog 2-3 weken voordat ik de eerste grapefruit aanbiedt. Helaas worden de grapefruits ieder jaar tendentieel duurder, waardoor deze producttak eigenlijk nauwelijks nog leuk is." Dit hangt er ook mee samen dat er geen fatsoenlijk alternatief voor de gangbare Florida-grapefruits is. "We hadden een keer het iets zoetere ras Texas in het assortiment, maar helaas hebben deze relatief veel gebreken aan de schil, waardoor ze ook niet zo lang houdbaar blijven."


Florida-grapefruits

Onlinehandel is booming
Krino Röben runt reeds sinds vele jaren de onlinehandel Fruchtversand24. Juist in deze tijden van corona wordt deze handelstak goed ontvangen door de consumenten. "Ook wij merken dat onlinehandel booming is. Voor mij is het echter vooral belangrijk dat we de jongere generatie aanspreken. Voor veel jonge consumenten is iedere clementine hetzelfde. Daarbij ontbreekt het helaas te vaak aan smaakbegrip."

Voor meer informatie:
Fruchtversand24
Krino Röben
Kirchdorfer Str. 177
D-26605 Aurich
Tel.: +49 (0)4941-9737 904
Fax: +49 (0)4941-998 934
mail@fruchtversand24.de  
https://www.fruchtversand24.de/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.