Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ronja Haap (Haap Gemüse) over het oogstseizoen van dit jaar

"We starten zo'n twee weken later met de spruitenoogst"

Spruiten werden in Zuid-Duitsland lange tijd eerder marginaal geteeld: maar de koolgroente wint nu ook in de zuidelijke deelstaten geleidelijk aan betekenis. Vooral in de gespecialiseerde retail - bijvoorbeeld op weekmarkten en in boerderijwinkels - wordt de unieke koolsoort goed ontvangen, vertelt Ronja Haap, gepassioneerd spruitenteler en eigenaar van het gelijknamige groententeeltbedrijf in Kernen (Baden-Württemberg), vlak voor de start voor het seizoen van dit jaar. 

Normaal gesproken hadden de eerste spruiten al lang geoogst moeten worden, aldus Ronja. "We begin nu (week 45) zo'n twee weken later met oogsten." Dat is heel duidelijk aan het weer toe te schrijven want in het voorjaar is het te droog geweest, waardoor er volgens de huidige prognose ook overwegend kleinere spruiten geoogst zullen worden. "Momenteel rekenen we eveneens op een kleinere oogst dan vorig jaar."

Ronja Haap tijdens de plaatselijke RoKoKo 2018, een feest ter ere van spruiten. De spruiten worden ofwel los in de eigen boerderijwinkel of in EPS-kratten van 5 kg op de groothandelsmarkt in Stuttgart aangeboden. De koolgroente is afhankelijk van het weer vaak tot midden februari verkrijgbaar.

Spruitenteelt in de derde generatie
Reeds de grootvader van de huidige eigenaar besloot enkele decennia geleden om spruiten te gaan telen. Tegenwoordig wordt de groentensoort op circa 3 hectare geteeld. Ronja: "We hebben de teeltcapaciteit in de loop der jaren geleidelijk aan uit kunnen breiden. Naar mijn idee hebben we nu echter de limiet bereikt."

Desalniettemin neemt de vraag onder regionale afnemers tendentieel toe. "Vooral in de afgelopen jaren is de groentensoort weer een trend. Wij zetten daarbij in op regionaliteit, want de directe weg naar de consument is bijzonder belangrijk voor ons. Dat wil zeggen, onze spruiten geraken ofwel via de eigen standverkoop op de groothandelsmarkt in Stuttgart, ofwel via onze boerderijwinkel bij de regionale afnemers. Deze afnemers bestaan overwegend uit weekmarkthandelaren en boerderijwinkels."

Continue afzetstijging bij flower sprouts
Naast de 'gebruikelijke' spruiten worden er ook bonte flower sprouts bij het klassieke groententeeltbedrijf geteeld. "In 2016 heb ik mijn bachelorscriptie over deze nieuwe soort koolgroente geschreven. Sindsdien bieden we ieder jaar ook flower sprouts aan." Zowel teelt- alsook verkooptechnisch gezien vertoont deze speciale groente een goede ontwikkeling. "We zien een continue afzetstijging. Vooral in de boerderijwinkel worden de flower sprouts goed ontvangen."

Ook bij flower sprouts start men met lichte vertraging de oogst. Vanaf week 46 zijn de eerste partijen rijp om te oogsten. Op de groothandelsmarkt wordt de optische opvallende groentesoort in kratten van 1 kg aangeboden.

Kerstafzet in gevaar?
De uitwerkingen van de huidige coronacrisis zijn bij Gemüsehof Haap momenteel slechts minimaal merkbaar. Maar de pandemie zou ook de verkoop van alle koolgroenten negatief kunnen beïnvloeden, weet men. "Normaal gesproken zien we bij spruiten een afzetverdubbeling in de periode voor kerst, ongeveer vanaf week 50. Of dat nu in coronatijden ook zo zal zijn, is momenteel ook voor ons een groot vraagteken", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
Bauern- und Gemüsehof Haap
Ronja Haap
Waiblingerstr.25
71394 Kernen
Telefoon: 07151/45644
Fax: 07151/44225
E-mail: info@haap-gemuese.de
www.haap-gemuese.de 

Publicatiedatum: