Japan: kistje satsuma verkocht voor ruim € 8.000

Afgelopen donderdag raakte één enkele kist van 20 kilo met 100 Japanse satsuma-mandarijnen het veilingblok van de centrale groothandelsmarkt van Tokio. Het was de eerste veiling van satsuma-mandarijnen, een beroemde citrussoort uit de prefectuur Ehime, op het eiland Shikoku in het zuiden van Japan.

De mandarijnen zijn afkomstig uit de regio Ehime, die bekend staan om de goede kwaliteit van het fruit: een uitgekiende balans van rijke en zoete smaken, een dunne schil en zacht vruchtvlees.

"Deze mandarijnen worden geteeld op een beperkt gebied aan de kust van Yawatahama stad," vertelt verkoper Shin Asai van Nishiuwa aan edition.cnn.com. "Het is een mandarijn die gekweekt wordt onder drie soorten zonlicht: het zonlicht van de zon aan de hemel, het zonlicht van het gereflecteerde licht van de zee en het zonlicht van het gereflecteerde licht van de stenen muren van de terrasvormige velden."

Het hoge bod op de veiling werd beschouwd als een mooie en feestelijke prijs om het begin van het Japanse satsuma-seizoen te markeren. "Aangezien de kwaliteit van het fruit van elk jaar wordt geëvalueerd op de eerste veiling, zal het een grote invloed hebben op de daaropvolgende verkoop," zegt Shin Asai. "De eerste veiling is erg belangrijk voor de fruitsector."

De reguliere prijs voor dit type high-end mandarijn ligt meestal rond de € 63 per 10 kilo.

Het was niet de eerste keer dat de zoete mandarijnen zo'n duizelingwekkende prijs ophaalden op een veiling, vorig jaar werd er ook een recordprijs geboden. Maar gezien de economische problemen veroorzaakt door de coronapandemie, waren de handelaren verrast en ook erg blij met deze megaverkoop.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven