Wetenschappers Universiteit Gent:

"Nutri-Score stuurt effectief naar gezonde aankopen"

De Nutriscore kan een effectief hulpmiddel zijn om consumenten te begeleiden en te sturen naar beter geïnformeerde, gezondere aankoopbeslissingen over voedsel. Dat stellen wetenschappers van de Universiteit Gent in een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Appetite

De Belgische wetenschappers onderzochten de impact van de aanwezigheid van de Nutriscore en de 5 categorieën op gezondheidspercepties en koopintenties van consumenten. Daarvoor namen consumenten in de Europese Unie deel aan twee online experimenten, waarin ze producten uit verschillende categorieën, met of zonder Nutri-Scores, beoordeelden op hun ervaren gezondheid en koopintenties.

In het eerste experiment deelden 292 Vlamingen verschillende producten in op basis van hun idee over de gezondheid van het product en of ze het al of niet zouden kopen. Sommige producten hadden een Nutri-Score-label, andere niet. De deelnemers konden de producten beter beoordelen als deze van een Nutriscore waren voorzien.

Uit de tweede studie, waaraan 415 mensen deelnamen, bleek dat de deelnemers eerder zouden kiezen voor producten met een 'gezondere A of B-score' dan voor een product met een D- of E-label. Ook gaan ze eerder voor een gezond product met label dan voor een variant zonder het logo. Dit is niet het geval bij ongezonde producten. Of er nu een label op staat of niet, de gemiddelde koopintentie van de deelnemer bleek gelijk.

Door de aanwezigheid van de Nutriscore kunnen respondenten de gezondheid van producten beter beoordelen, concluderen de onderzoekers. Het biedt de mogelijkheid om de verkoop van gezonde producten te stimuleren, zonder de verkoop van ongezonde producten direct te beïnvloeden. Door te focussen op de gezondheid van producten kunnen producenten een concurrentievoordeel krijgen, ongeacht of het een merk van een fabrikant is of een huismerk.

Meer informatie is te vinden in de publicatie .

Bron: Appetite


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven