Gletsjers: een zegen of een vloek?

Klimaatverandering bedreigt Peruaanse landbouw

De krachtige ontwikkeling van de landbouw in Peru heeft ertoe geleid dat het land een belangrijke speler is geworden in de wereldwijde export van groenten en fruit. Zo is Peru op wereldvlak leider in de export van blauwe bessen en asperges. Het groeipatroon van de landbouw in het land is echter sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van water. En daar wringt het schoentje, want in veel regio's is het waterwinningspercentage veel hoger dan het natuurlijke herstelvermogen.

Het smelten van de Peruaanse tropische gletsjers in de Andes, die 71% van alle bestaande gletsjers in Latijns-Amerika uitmaken, heeft precies de hausse van de Peruaanse landbouw mogelijk gemaakt, maar door de klimaatverandering zullen die gletsjers binnen ongeveer 150 jaar zijn verdwenen (sommige al in minder dan 50 jaar). De gletsjers, die de belangrijkste zoetwatervoorraad van het land zijn, moeten nu al gemiddeld 20 meter per jaar prijsgeven.

De teelt van een van de belangrijkste groenten van het land, asperges, brengt vandaag €380 mln per jaar in het laatje en zorgt voor ongeveer 10.000 banen in een zeer arm gebied. De teelt begon in de jaren 50, maar pas in de jaren 80 kwam er schot in de zaak. Asperges worden geteeld in La Libertad, maar vooral in de Ica-vallei (400 km ten zuiden van Lima), waar 95% van alle voor export bestemd product groeit. In beide regio’s gaat het om land dat op de woestijn is gewonnen. Asperge is een gewas dat veel water nodig heeft. Op sommige plaatsen in de Ica-vallei heeft dit geleid tot een daling van de waterstand met 8 meter per jaar in de onderliggende watervoerende laag.

De wanhoop om deze situatie en om wat nog komen gaat, heeft er sommigen toe gebracht de dooi een halt toe te roepen door de rotsen wit te schilderen of de met sneeuw bedekte oppervlaktes te bedekken met ichu (gras uit de hooglanden) en zaagsel.

Zolang er niet efficiënter om wordt gegaan met het water, zolang er niet ingezet wordt op diversificatie van de waterbronnen (hergebruik van water met geavanceerde behandelingen en ontzilting van zeewater), en zolang er geen aandacht wordt besteed aan het herstel van de ecosystemen, komt zelfs de watervoorziening van Lima en omstreken in gevaar. 

Bron: elpais.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven