Polen stevent vanaf het einde van de maand af op een strenge lockdown als het aantal Covid-19-gevallen niet eerder daalt. Dit zal natuurlijk gevolgen hebben voor het appelseizoen, doordat werknemers niet kunnen komen werken en scholen nu al gesloten zijn. In sommige boomgaarden verspreidt het virus zich ook.
De Poolse minister-president heeft gisteren aangekondigd dat het land op 29 november in een strenge lockdown gaat, tenzij het aantal dagelijkse covid-gevallen voor die tijd aanzienlijk afneemt. Volgens Mohamed Marawan, eigenaar van de Poolse appelexporthandel Sarafruit, wordt het weer een tijd van thuis zitten. Marawan: "Wij hebben momenteel meer dan 25.000 coronabesmettingen per dag, dit is gewoonweg te veel voor een land als Polen. Elke dag sterven zo'n 350 tot 380 mensen aan dit vreselijke virus. En ik hoor nu ook dat mensen ziek worden die ik persoonlijk ken, waaronder een paar appeltelers. En de nieuwe lockdown zal zeker een effect hebben op ons seizoen."
"In de opslagstations is het merkbaar dat meer mensen met het virus te maken krijgen. Of ze worden zelf ziek, of ze moeten thuisblijven omdat hun kinderen niet meer naar school of de kleuterschool kunnen. En als ze gaan werken, wie blijft er dan bij de kinderen? Dit leidt er gewoon toe dat er minder personeel beschikbaar is en niet alleen voor mijn bedrijf, maar voor het hele land. Natuurlijk doen we wat we kunnen in ons bedrijf en controleren we elke ochtend de temperatuur van de werknemers. Tot nu toe hebben we nog geen infecties gehad, maar dit kan op elk moment veranderen, het is niet te zeggen hoe de situatie over twee of drie weken zal zijn."
Alsof het jaar niet uitdagend genoeg was met de coronabeperkingen in het achterhoofd, blijkt het appelseizoen zelf een langzaam seizoen te zijn, legt Marawan uit. "De appelhandel is op dit moment erg traag, maar dit komt niet alleen door Covid-19, dat verzeker ik iedereen. De kwaliteit van de appelen is niet geweldig en daarom is het moeilijk om nieuwe klanten te voorzien van degelijke hoeveelheden. Omdat er veel appelen van de bomen zijn gevallen, zijn de appelen die het hebben overleefd meestal groter geworden. Dit geldt voor de meeste, zo niet alle soorten. Deze grote maten zijn niet geschikt voor de export, dus het aanbod is helemaal niet zo groot. Bovendien hebben we ook te maken met de handelaren die in hun koelcellen opslaan."
"Maar, zoals ik in het verleden al zei, deze handelaren zullen verrast zijn als ze hun koelruimtes openen, omdat de kwaliteit niet goed genoeg was voor veel en een lange opslag. De prijzen zijn zeer aantrekkelijk nu voor de klant, maar deze handelaren denken dat ze een nog betere deal kunnen krijgen als ze een paar maanden wachten."
Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
Sarafruit
+48 537 935 155
[email protected]
www.sarafruit.eu