Duidelijkheid omtrent de nieuwe Mexicaanse etiketteringsregelgeving NOM051

Op 1 oktober was de nieuwe regelgeving voor etikettering van verpakt voedsel en niet-alcoholische dranken in Mexico van kracht. Er bestond echter wat verwarring over deze zogenaamde NOM051 wet want niet alleen consumentenproducten moeten hier aan geloven ook B2B producten vallen onder de nieuwe regelgeving.

Bedrijven waren hier niet op voorbereid, waardoor veel containers met voedselproducten vast bleven staan aan de grens. Daarnaast leek deze toepassing in strijd met het doel van de bewuste regelgeving, nl. de consument te informeren. Nadat verschillende bedrijven en brancheverenigingen de Mexicaanse autoriteiten om opheldering hebben gevraagd, bracht het Ministerie van Economie op 27 oktober een aantal verklaringen naar buiten. In deze verklaringen staat dat de nieuwe regelgeving niet van toepassing is op verpakte producten die niet in de betreffende verpakking aan de eindconsument worden aangeboden. Hieronder vallen bijvoorbeeld producten die bestemd zijn voor de horeca, of die zijn bestemd voor verwerking door de voedselverwerkende industrie. 

Online training
Binnenkort zal de Delegatie van de Europese Unie in Mexico een online training organiseren over de nieuwe etiketteringswetgeving voor Europese bedrijven. De Nederlandse Ambassade zal u via Agroberichten Buitenland berichten over de precieze datum van deze training. Ons advies aan Nederlandse exporteurs blijft daarnaast om in nauw contact te blijven met hun Mexicaanse importeur over de ontwikkelingen rondom de nieuwe regelgeving.

Bron: Rijksoverheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven