Uitvoeringsverordening voor import van sesamzaad uit India gewijzigd

Door de vondst van verschillende partijen sesamzaad uit India waarbij de norm voor ethyleenoxide werd overschreden heeft de Europese Commissie op 22 oktober de wetgeving aangescherpt. Sesamzaad uit India staat nu onder verscherpt toezicht en moet vanaf nu bij de invoer naar de Europese Unie worden getest op residuen van bestrijdingsmiddelen.

In september 2020 werden via het Europese waarschuwingssysteem RASFF zeer hoge gehalten aan ethyleenoxide gemeld in bepaalde partijen sesamzaad uit India die de Europese Unie zijn binnengekomen. Die gehalten zijn meer dan 1 000 maal hoger dan het maximum residugehalte van 0,05 milligram per kilo dat voor ethyleenoxide geldt.

Elke zending sesamzaad uit India moet nu vergezeld gaan, van een verklaring dat de producten zijn bemonsterd en geanalyseerd. Uit alle bemonsterings- en analyseresultaten moet blijken dat aan de wetgeving van de Europese Unie voor maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen is voldaan. De bemonsterings- en analyseresultaten moeten bij het certificaat worden gevoegd.

Bron: Europese Commissie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven