Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seizoen Colombiaanse Nam Dok Mai-mango start in december

Ondanks dat Colombia niet tot de grootste spelers op de mangomarkt behoort, wordt er in het land wel een grote verscheidenheid aan mangorassen geteeld. Melida Prado van CoolTropy, dat haar producten onder de merknaam Exotic Gold Label vermarkt: "In Colombia worden er veel mangorassen geteeld, zoals Tommy, Keitt, Yulima, Comun, Nam Dok Mai en de Mango de Azúcar, ofwel de suikermango. Wij leveren voornamelijk suikermango's en Nam Dok Mai-mango's, die beide GlobalGAP-gecertificeerd zijn en voldoen aan de MRL-normen van de Europese markt."

Aanvoer van december tot juni
Het ras The Nam Dok Mai is van oorsprong afkomstig uit Thailand en is minder bekend onder consumenten dan een aantal andere populaire mangorassen. Om deze reden heeft het bedrijf informatie samengesteld voor consumenten. "We werken aan het samenstellen van informatie om consumenten te informeren wanneer het fruit gereed is voor consumptie, aangezien het ras Nam Dok Mai wanneer het in Colombia wordt geteeld de eigenaardige eigenschap heeft groen te blijven na de rijping. De rijpheid kan alleen worden bepaald door deze te meten," legt Prado uit. In Colombia loopt het Nam Dok Mai-seizoen van begin december tot en met april. De mango's worden geteeld in de regio Tolima. 

De suikermango is over het algemeen minder bekend op de markt. Het is een vrij klein ras met een zeer hoog suikergehalte. "Het seizoen van de suikermango begint zo ongeveer in april en eindigt eind juni. Het fruit wordt geteeld in Magdalena, een regio aan de kust van Colombia," vervolgt Prado.

Pandemie heeft weerslag op vraag
De aantallen en kwaliteit van de mango's van Cooltropy is dit jaar goed maar het bedrijf ondervond wel problemen met de export van het fruit. "We hadden dit jaar enige problemen met fruitvlieg. Hoewel het merendeel van de bedrijven hier geen last van had, moesten telers zich toch aan nieuwe protocollen houden om hun producten op Europese markten af te mogen zetten," aldus Prado. "Ook al hadden we geen problemen op het gebied van kwantiteit en kwaliteit konden we ons fruit toch maar bij een klein aantal telers die over de juiste protocollen beschikten, inkopen," vervolgt ze. 

Daarnaast nam de vraag naar exotisch fruit over de hele linie af als gevolg van de pandemie. "Deze zwakke vraag viel samen met de exportproblemen. Het grootste probleem dit jaar was de exponentiële toename van de zee- en luchtvrachttarieven. Ook was de beschikbare vrachtruimte beperkt als gevolg van het schrappen van passagiersvluchten," zegt Prado.  

Breed scala aan exotisch fruit
Cooltropy werkt met een breed scala aan exotisch fruit dat wordt vermarkt onder de merknaam Exotic Gold. "We leveren naast onze mango's ook geel en paars passiefruit, physalis, feijoa, mangosteen, geel en paars dragonfruit, zoete komkommer, boomtomaten, vijgen en baby-ananas," zegt Prado.  

De suiker- en Nam Dok Mai-mango's worden momenteel met name naar Nederland, Italië en Canada geëxporteerd. "Op deze markten genieten deze unieke fruitsoorten momenteel het hoogste acceptatie," zegt Prado tot slot. 

Voor meer informatie: 
Melida Prado
Cooltropy
Tel: +57 311-456-4039
Email: comercio.exterior@cooltropy.co 
www.cooltropy.co

Publicatiedatum: