Gevangenisstraf voor het illegaal vermeerderen van citrusras in Spanje

De Rechtbank van Nules (Spanje) heeft een klacht van het bedrijf Sando Clementine tegen de eigenaar van een coöperatie uit Nules wegens een vermeend misdrijf tegen industriële eigendom ontvankelijk verklaard.

Volgens de vergunninghouder van het ras Sando staan er op drie percelen van de coöperatie geënte planten van dit type clementines zonder dat die percelen zijn opgenomen in het licentiecontract en dus zijn vermeerderd zonder toestemming van de eigenaar van het plantmateriaal.

Sando Clementine benadrukt dat een licentienemer alleen bevoegd is om de planten die in het contract zijn opgenomen te exploiteren en het fruit ervan op de markt te brengen. “Deze coöperatie of enige andere licentienemer is in geen enkel geval gemachtigd om het plantmateriaal te vermeerderen of te verkopen".

"Een licentienemer erkent bij de ondertekening van het contract dat elke vermeerdering of wijziging van de locatie van het vergunde ras die wordt uitgevoerd zonder toestemming van de veredelaar een inbreuk vormt op de kwekersrechten in overeenstemming met de Spaanse en Europese regelgeving en leidt tot de beëindiging van het contract en de mogelijke aanspraak op schadevergoeding".

Sando Clementine herinnert eraan dat er voor een inbreuk op de intellectuele eigendom inzake plantensoorten naast een economische compensatie ook een gevangenisstraf van één tot drie jaar wordt gevorderd.

Deze klacht is overigens niet de enige die is ingediend door de licentiehouder. "We hebben nog drie andere klachten ingediend voor vermeende misdrijven tegen industriële eigendom. Daarbij gaat het immers niet alleen om het niet betalen van de royalty's, maar ook om de reproductie van de variëteit, wat dus nog een stap verder gaat", geeft het bedrijf aan.

De eigenaar van de coöperatie uit Nules tegen wie de klacht is ingediend, verklaart dat hij niet op de hoogte is van het bestaan van die klacht en dus ook de inhoud ervan niet kent.

Bron: elmundo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven