Oranfrizer gaat op in Unifrutti

De overeenkomst tussen Oranfrizer en Unifrutti werd op 28 oktober getekend en betekent een grote stap voorwaarts voor de Italiaanse sector op de internationale fruitmarkt.

Enerzijds is er Oranfrizer, een bedrijvengroep van de familie Alba, die momenteel de grootste leverancier van Siciliaanse sinaasappelen is en bestaat uit Oranfrizer, Oranfrizer Juice en het teeltbedrijf Camito, met 160 hectare aan sinaasappelboomgaarden. Camito is op haar beurt onderdeel van de coöperatie Terre e Sole di Sicilia, waarbij 148 telers zijn aangesloten en die over een teeltareaal van 1.400 hectare beschikt, dat vrijwel geheel is omgeschakeld naar nieuwe rassen om de opmars van het Tristeza-virus te remmen en de productie te herontwikkeling met een bijzondere focus op nieuwe Tarocco-sinaasappelrassen.

Oranfrizer, dat in 60 jaar tijd een sterke aanwezigheid heeft verworven op de Italiaanse markt evenals in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië, heeft een omzet die in 2020 op €50 mln wordt geraamd (hier moeten de resultaten van Oranfrizer Juice, ca €5 mln) nog bij worden opgeteld) en het bedrijf streeft een verdere groei na. 

Anderzijds is er Unifrutti, één van 's werelds marktleiders in fruit, met een verticaal geïntegreerde structuur en 93 teeltbedrijven, waarvan 59 in eigen bezit. De onderneming beheert de gehele keten dankzij rechtstreeks bezit van land in diverse klimatologische regio's en is in staat om meer dan 50 landen te bedienen. Gedurende het jaar zet Unifrutti ongeveer 550.000 ton vers fruit af aan meer dan 500 klanten. 

Unifrutti heeft een geconsolideerde omzet van bijna €700 mln en teelt haar fruit op eigen bedrijven. De onderneming beschikt over een totaal teeltareaal van 14.000 hectare in landen al Chili, Argentinië, Costa Rica, de Filipijnen, Zuid-Afrika en Italië. De doelmarkten voor de export naast Europa (inclusief Italië) zijn Japan, China, India, Saoedi-Arabië en vele andere. De distributie wordt ondersteund door talrijke pakstations en diverse locaties, waaronder Japan, Italië, Turkije, het Midden-Oosten, China en India. 

Met het opgaan van Oranfrizer in Unifrutti zal de Siciliaanse citrussector haar activiteiten uit kunnen breiden door gebruik te maken van het wereldwijde netwerk van Unifrutti. 

Voor Unifrutti biedt de overname de kans om haar productportfolio verder uit te breiden met nieuwe, onderscheidende sinaasappelrassen, zoals de bloedsinaasappelen die hun oorsprong vinden op de vlakte van Catania, de meest geschikt plaats voor de teelt van deze gepigmenteerde sinaasappelen. Het bedrijf versterkt haar rol op de citrusmarkt en legt hiermee de basis om uit te groeien tot één van de grootste leveranciers op de Italiaanse markt. Ook versterkt zij haar aanwezigheid op de internationale markt zowel in de retail- als horecasector. 

Deze overeenkomst is onlangs gesloten en zal onmiddellijk ingaan. Nello Alba behoudt zijn rol als directeur van Oranfrizer.

Marco Venturelli, directeur van Unifrutti: "Oranfrizer betekent een belangrijke stap voor onze continue groei en voegt internationaal erkende activiteiten toe aan ons portfolio. Deze transactie is een belangrijke element van onze mondiale buy-and-build-strategie, waarmee we aantrekkelijke kansen proberen te grijpen om verder te kunnen groeien, onze omzet te verhogen en waarde te creëren voor onze stakeholders. We zijn dan ook verheugd dat we onze samenwerking met Carlyle te versterken, een investeerder die ons bedrijf al sinds 2019 steunt en onze strategie en groeiambities deelt. 

Unifrutti ziet kansen om haar wereldwijd leidende positie op de fruitmarkt te versterken en we blijven onze aanwezigheid op internationale markten uitbreiden met extra nadruk op de snelgroeiende markten in Europa, China en Japan."

Sebastiano Alba, directer van Oranfrizer: "Onze familie is vereerd om zich aan te sluiten bij Unifrutti, één van de grootste internationale spelers op de fruitmarkt. Unifrutti en Oranfrizer streven hetzelfde doel na: het beheren van alle processen met een speciale focus op duurzaamheid. 

Dankzij deze overeenkomst zullen onze bloedsinaasappelen, nu al één van de paradepaardjes van de Italiaanse fruitsector, nieuwe markten kunnen bereiken en hun aanwezigheid in landen waar ze al bekend zijn, verstevigen. Door ons fruit in het buitenland en Italië te telen, versterken we onze gehele productieketen.

Zo'n 60 jaar geleden begon Oranfrizer met het verbeteren van  de citrusteelt op Sicilië. Nu zetten we ons werk voort."

 

Voor meer informatie:
Egle Zapparrata
Oranfrizer
Tel: +39 095 7937111
Email: egle.zapparrata@oranfrizer.it
www.oranfrizer.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven