Japan: 6.000 premium appelen gestolen uit boomgaard ter waarde van € 10.000,-

Zo'n 6.000 Shinano Gold appelen werden door onbekenden, net voor de oogst, gestolen uit een boomgaard in het noordoosten van Japan. Een appelteler in de Iwate prefectuurstad Shiwa ontdekte dat de appelen ontbraken en deed  aangifte bij de politie.

Shin Fujinuma, directeur van de vereniging van fruitproducenten die de boomgaard beheert, kwam rond 6 uur 's morgens op 2 november naar zijn boomgaard om de appelen te oogsten. Hij merkte onmiddellijk dat de appelen ontbraken; bijna alle appelen uit zo'n 70 bomen zijn geplukt.

In de boomgaard werden er sporen ontdekt van de dieven, zoals containers voor de opslag van geplukte appelen, die omgedraaid waren en als opstapje waren gebruikt om bij de appelen te kunnen; en er werden ook lichte vrachtwagensporen gevonden. Bovendien waren er verschillende takken van de appelbomen afgebroken. Fujinuma vertelde mainichi.jp: "Het duurt ongeveer vier tot vijf jaar voordat er nieuwe takken groeien. Onze opbrengst zal tot dan toe lager zijn."

De gestolen Shinano Gold appelen worden als geschenkartikelen verkocht en hadden een marktwaarde van ongeveer 1,2 miljoen yen (ongeveer 10.000 euro). "De appelen van dit jaar hadden een uitstekende kleur en vorm. Zelfs beren vertrekken na het eten van een paar appelen, dus de dieven zijn gemener dan beren. Ik ben enorm gefrustreerd, ik kan dit niet uitstaan," reageert de gedupeerde appelteler.

Ook in andere prefecturen in Japan zijn diefstallen van grote hoeveelheden fruit, waaronder Satsuma, perziken en druiven, gemeld.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven