EU-project TRACK afgerond

Het Europese project TRACK is afgerond met drie online evenementen. Doel van deze samenwerking tussen vijf clusterorganisaties was om de toepassing van big data te bevorderen en de traceerbaarheid van agrifood te verbeteren, vooral op het gebied van productie. Een van de belangrijke conclusies: er is behoefte aan maatwerk.

TRACK was een samenwerking tussen Vegepolys Valley (Frankrijk, coördinator), Greenport West-Holland (Nederland), Technological Corporation of Andalusia (Spanje), AgroTransilvania Cluster (Roemenië) en Emilia-Romagna Regional Agrifood Clust-ER (Italië).

In twee jaar tijd heeft TRACK bijna 400 Europese ondernemingen bereikt bij het digitaliseren van hun bedrijfsprocessen.

TRACK (gefinancierd door het COSME-programma van de Europese Unie; 2018/2020) ondersteunde ICT-leveranciers om hun aanpak en aanbod aan de agrifood-sector te verbeteren. In totaal werden bijna 400 bedrijven bereikt; sommigen van hen kregen directe steun. Zo kregen ondernemingen begeleiding, waren er regelmatig publiek toegankelijke webinars over digitalisering (de webinars zijn nog steeds beschikbaar op www.trackgrowingdata.eu) en organiseerde TRACK 1-op-1-bijeenkomsten. TRACK gaf een aantal bedrijven ook de kans om te pitchen op de vakbeurs SIVAL en (digitaal) op Fruit Attraction LiveConnect.

Slotconferentie niet fysiek
Wegens de corona-uitbraak kon de slotconferentie van TRACK niet fysiek plaatsvinden. Daarom vonden er op 24 september, 8 oktober en 26 oktober drie online evenementen plaats. De evenementen werden georganiseerd met twee andere Europese projecten: Connsensys (over living labs in de voedingsindustrie) en Digiclusters (clustersamenwerking in industriële modernisering van agro-food-verpakkingen ). De afsluitende bijeenkomst op 26 oktober had 72 deelnemers uit heel Europa.

Behoefte aan maatwerk
De focus tijdens de slotbijeenkomsten lag op de volgende stappen: hoe kan het Europese beleid de Europese agrifood-sector verder ondersteunen? Een belangrijke conclusie daarbij was de behoefte aan maatwerk. De agrarische sector is moeilijk te vergelijken met andere sectoren, onder meer doordat met een versproduct wordt gewerkt en voedselveiligheid een belangrijk thema is.

Als de Europese Unie agrarische ondernemers wil helpen met digitalisering, zal het beleid dus moeten worden afgestemd op de specifieke omstandigheden in deze sector. In november wordt een beleidsdocument voorbereid. Bovendien worden aanbevelingen uit het TRACK-project verzameld en verder verspreid.

De projectleden van TRACK blijven met elkaar verbonden en blijven te vinden via www.traceabilityandbigdata.eu/projects/trackgrowingdata  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven