2020 was geen makkelijk jaar voor Poolse aardbeientelers

Polen is de grootste producent van rode bessen, kruisbessen en frambozen en de tweede grootste van aardbeien in de EU. Met een aandeel van 50% behoort Polen ook tot de grootste producenten van diepgevroren fruit en geconcentreerd fruitsap in de EU. Polen is 's werelds grootste teler van rode bessen en kruisbessen en de afgelopen jaren ook van frambozen. Het land is wereldwijd de vierde grootste appel- en vijfde grootste aardbeienproducent 

De zachte winter, die zonder sneeuwval verliep, het zeer droge en koele voorjaar en de zware regenval in de zomer hebben dit jaar niet alleen hun weerslag gehad op de aardbeienteelt maar ook op die van ander zachtfruit. 

Het Poolse statistiekbureau raamt de totale aardbeienproductie dit jaar op 160.000 ton en dat is 10% minder dan vorig seizoen. De prijzen van aardbeien voor de verwerking lag 2% onder die van vorig jaar. De prijzen werden dit jaar mede beïnvloed door de matige kwaliteit van de grondstoffen. 

Verse aardbeien
De vraag naar verse aardbeien neemt iets sneller toe dan het aanbod en dit heeft geleid tot hogere prijzen. De grote belangstelling voor aardbeien van eigen bodem onder Polen betekende dat een deel van de oogst, dat eigenlijk bestemd was voor de verwerkende sector, op de versmarkt werd afgezet. In combinatie met de ongunstige weersomstandigheden heeft dit ertoe geleid dat industriële verwerkers onvoldoende grondstoffen in hebben kunnen kopen. 

Het was geen slecht jaar voor telers van aardbeien voor industriële verwerking maar ook geen  uitgesproken goed jaar gezien de kleinere oogst en lagere prijzen. Anderzijds wordt het vooruitzicht om aardbeien te telen voor de versmarkt steeds aantrekkelijker. In dit segment is er sprake van stabiele, goede prijzen en worden er zelfs prijsstijgingen waargenomen. 

De vraag neemt voortdurend toe. Er worden moderne bedekte teeltmethoden geïmplementeerd, evenals precisiebemesting en eigentijdse gewasbeschermingsmethoden, die in toenemende mate uit biologische oplossingen bestaan. Om deze reden zal de aardbeienteelt voor industriële verwerking in Polen geleidelijk afnemen en zal het verssegment zich steeds verder blijven ontwikkelen. De bedekte teelt maakt een continue aanvoer van aardbeien tot in het najaar mogelijk. Het aanbod neemt jaarlijks toe en de hoge prijzen zijn het bewijs dat er genoeg afnemers zijn. Het aandeel in de totale aardbeienmarkt is momenteel nog onbeduidend maar zal naar alle waarschijnlijkheid verder groeien. 

Bron: Jagodnik.pl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.