De bedrijven willen niet worden beschuldigd van delokalisatie

Marokko, een discrete bestemming voor Spaanse AGF-investeerders

De Spaanse AGF-sector heeft Marokko altijd als concurrent beschouwd, maar de laatste jaren zetten steeds meer Spaanse zakenlieden uit de sector bedrijven op in het Noord-Afrikaanse land. Volgens het Spaanse Instituut voor Buitenlandse Handel komt 10% van de Spaanse in Marokko geregistreerde bedrijven uit de tuinbouwsector. Tot de 37 firma’s behoren niet alleen bedrijven die groenten en fruit telen, maar ook vermeerderingsbedrijven en ondernemingen die actief zijn op het gebied van irrigatie, meststoffen en machines.

De voordelen die Marokko biedt aan een Spaanse investeerder liggen voor de hand: goedkopere grond (hoewel altijd op huurbasis want buitenlanders kunnen er geen grond kopen), veel goedkopere arbeidskrachten (tot tien keer lager dan in Spanje), een gunstig klimaat, een goede communicatie en handelsovereenkomsten met veel landen in de wereld.

De bedrijven zijn Spaans vanwege de nationaliteit van de eigenaar en de oorsprong van de initiële investering, maar de productie wordt beschouwd als Marokkaans op de exportmarkten (Europa, Rusland, Verenigde Staten, China, enz.). De bedrijfsleiders gaan daarom vaak heel discreet te werk en blijven liever uit de media om niet beschuldigd te worden van delokalisatie van de bedrijfsactiviteiten.

De Spaanse AGF-bedrijven liggen in de Gharb-regio, een vruchtbare vlakte tussen Tanger en Rabat, maar vooral in de Souss-vallei, met als hoofdstad Agadir, die door sommigen al het "El Ejido van Marokko" wordt genoemd vanwege de florerende groenten- en fruitsector.

Daar telen de Spaanse bedrijven vooral groenten en aardbeien, die veelal onder Spaanse merken afgezet worden. De Europese norm vereist echter dat de herkomst op het etiket vermeld staat, in dit geval Marokkaans dus, wat dan vaak in kleine lettertjes gebeurt.

Spaans moederbedrijf
Vele van die Spaanse bedrijven beginnen kleinschalig in Marokko, maar gaandeweg breidt de vestiging in het Noord-Afrikaanse land dan uit tot het de belangrijkste en grootste afdeling wordt binnen de onderneming, hoewel het moederbedrijf nog steeds in Spanje blijft. De reden, zo legt een ondernemer uit, is dat bij wanbetalingen of juridische problemen de Europese wetgeving betere bescherming biedt.

Bron: agrodiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven