José Antonio Alconchel, Alcoaxarquía

Eerste Spaanse Hass-avocado's belanden op stille markt

Ook al kwamen de eerste Spaanse Hass-avocado's vorige week op de markt, de volumes waren nog beperkt. Deze week komt de aanvoer dan echt goed op gang.

Ongeveer een maand geleden begon het seizoen met het ras Bacon, dat de eerste weken een goede afzet heeft gekend. Nu is die enigszins tot stilstand gekomen en de onzekerheid op de markt neemt toe naarmate het coronavirus wereldwijd weer om zich heen grijpt en inperkingsmaatregelen in elk land en elke regio strenger worden.

“De eerste 20 dagen zijn uitstekend geweest voor de avocado’s met gladde schil van het ras Bacon. De vraag was goed en zulke mooie prijzen hadden we nog nooit gezien. Maar vanaf 20 oktober begon de afzet minder vlot te verlopen en nu kunnen we spreken van een volledige stilstand. Momenteel is er nauwelijks vraag naar avocado’s”, zegt José Antonio Alconchel, manager van het bedrijf Alcoaxarquía, dat naast biologische avocado en mango ook bio clementines en sinaasappelen teelt en afzet. "De verkoop van citrus is ook gedaald, maar helemaal niet zo erg als die van avocado’s", zegt hij.

Voor de manager van dit bedrijf uit Malaga dat ook een dochteronderneming in Peru heeft, is de oorzaak van de stagnerende afzet niet ver te zoeken: de tweede coronagolf.

"Ik denk dat de gevolgen van de pandemie de koopkracht van de consument beginnen te raken. Veel mensen hebben hun baan verloren of vrezen ervoor die kwijt te raken. De omzet is de afgelopen 10 dagen met meer dan 40% gedaald. We weten niet hoe lang de nieuwe lockdown gaat duren en of er nog strengere maatregelen zullen volgen, maar dit keer zou de consumptie er wel eens heel anders kunnen uitzien dan in maart en april”, legt hij uit. “Misschien slaat het coronavirus in november nog harder toe dan tijdens de eerste golf. De handel tijdens deze wintermaanden zal een heel ander verloop kennen dan in de afgelopen 20 jaar”, voegt hij eraan toe.

Dit jaar verwacht men dat de oogst in Malaga, het belangrijkste teeltgebied voor avocado’s in Spanje, ongeveer 10% lager zal uitvallen. Die daling kan wel worden gecompenseerd door de eerste productie van nieuwe aanplanten in andere provincies, zoals Granada, Cadiz, Valencia en Huelva, of in Portugal, zo legt José Antonio Alconchel uit.

“De kwaliteit is beter dan vorig jaar. Toen hadden we het probleem dat door hevige windstoten de schil van vele avocado’s beschadigd werd door zwiepende takken. Vorig seizoen moesten we daarom veel fruit voor de versmarkt omleiden naar de verwerkende industrie. Dit jaar zullen we veel meer fruit veel beter kunnen benutten”.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven