Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interview met ontwikkelaar Paolo Ferrentino

Prototype van innovatieve mechanische onkruidverdelger gepresenteerd

In 2014 kwam Paolo Ferrentino (op de foto) voor het eerst op het idee van een robot die mechanisch kan wieden. Na een ontwikkeling van 6 jaar werd op 30 oktober 2020 het eerste prototype van deze robotwiedmachine aan het publiek gepresenteerd. "Het is een voertuig dat mechanisch wieden autonoom uitvoert zonder dat er operators nodig zijn. Het is nog steeds een prototype, dus we presenteren niet de definitieve machine, maar eerder het idee", legt Ferrentino uit.

Ferrentino ontwikkelde de robot na een grondige studie van de groententeelt in de kassen van de Sele vlakte. In dit specifieke gebied groeit de teelt elk jaar met 10 tot 15%. Dit heeft de automatiseringsdeskundige ertoe aangezet om een technologische innovatie te creëren die kastelers het werk moeten vergemakkelijken.

"De robot heeft tot doel de productieprestaties van agrarische ondernemers te verbeteren, hun werk te vereenvoudigen, de winst te verhogen en gezondere producten van een hogere kwaliteit te verkrijgen. Dankzij deze oplossing kunnen de telers zich meer richten op het beheer en minder op manuele of zware arbeid," zegt Ferrentino.

De machine is zeer eenvoudig: hij is uitgerust met een automatische elektrische trollet, 4 aandrijfwielen, een computer en computer-vision AI-camera's. Maar Paolo werkt ook aan andere functies: "Mechanisch wieden is slechts één van de talloze toepassingen van de robot die in de toekomst zullen worden geïmplementeerd. We bestuderen ook de gewassen waarop deze technologie kan worden toegepast. Uiteraard kan de robot volgens de wensen van de telers worden samengesteld."

Tot slot zegt Ferrentino: "Ik ben er zeker van dat er in andere Europese landen al aan soortgelijke innovaties wordt gewerkt, die volgend jaar op wereldschaal zullen worden getoond. Als dit voorgevoel klopt, geloof ik echt dat we in 2022 naar een grotere automatisering in het veld toe zullen gaan. Ik ben bezig met het opzetten van een startup in 2021, dus ik sta open voor samenwerking met tuinbouwtechnologen en ik ben op zoek naar betrouwbare partners waarmee ik nieuwe uitdagingen kan aangaan."

Voor meer informatie:
paolo.ferrentino@gmail.com
LinkedIn

Publicatiedatum: