Siciliaanse organisatie gaat voor duurzaam citrusseizoen

“Een aantal weken geleden werden de eerste sinaasappelen op de markt gebracht. De prijzen zijn erg goed en er is veel vraag naar de sinaasappelen. Vanaf 8 december zal het citrusseizoen in volle gang zijn en dan zullen er grotere hoeveelheden en meer citrus van middelgroot kaliber zijn. Veel (nieuwe) buitenlandse klanten hebben ruim van te voren al reserveringen geplaatst. Onze referentiemarkt is Noord-Europa en dat is goed voor 70% van de omzet”, zegt Lino Catena (foto), voorzitter van telersorganisatie Esperidio. 

Esperidio is een Siciliaanse organisatie die zich bezighoudt met de teelt en afzet van citrus op de binnen- en buitenlandse markt. Het is ontstaan uit de vereniging van 70 spelers uit de sector en in 2015 zag telersorganisatie Esperidio het levenslicht. Echter, al sinds de jaren ’70 opereerden de verenigde spelers in een andere bedrijfsvorm. Het citrus, zowel vroege als late rassen, wordt geteeld op 1100 hectare. De locatie van de telersorganisatie is strategisch gelegen aan de voet van de Etna, een gebied waar de bloedsinaasappelen zich ontwikkelden. Denk aan de Tarocco, Moro en Sanguinello, allen erkend en gecertificeerd met Beschermde Geografische Aanduiding.

De organisatie is leidend in de teelt en afzet van een breed scala aan citrus, waaronder verschillende sinaasappelrassen zoals Tarocco, Moro en navel, pitloze citroenen en verschillende hybriden zoals Tacle en Mandared. Op een markt die steeds meer optimale en concurrerende kwaliteit vereist, kan de organisatie zich staande houden door haar GlobalGAP-certificering en gecertificeerde premiumgewassen. Dit geldt voor sinaasappelen, citroenen en mandarijnen. De Siciliaanse bloedsinaasappel beschikt over GRASP, IFS, BRS en BGA certificaten en sinds 2019 heeft het ook een bio-certificaat.

Dit seizoen heeft de organisatie een duurzame agrovoedingsketen opgericht. Het gaat om een verbintenis die Esperidio de afgelopen is aangegaan en in 2020 is deze volledig gerealiseerd. De organisatie heeft zichzelf een aantal doelstellingen gesteld, waarbij onderzoek, innovatie en ontwikkeling zo veel mogelijk duurzaam moeten zijn.

“We beschouwen de benadering van duurzaamheid als één van de hoekstenen van de bedrijfsethiek. Dit doen we met het oog op de huidige generaties en hierbij houden we ook rekening met toekomstige generaties”, zegt marketing- en communicatiemanager Martina Campisi.

De organisatie beschikt over het Farm Sustainability Assessment, een alomvattende benadering van de duurzaamheid van een organisatie, gebaseerd op een reeks eenvoudige vragen die de beoordeling van de organisatie en producten standaardiseren. Dit maakt onderdeel uit van het SAI-platform, een toonaangevend wereldwijd initiatief voor duurzame land- en tuinbouw.

Martina Campisi

“De verbintenis, die we zijn aangegaan aangaande maatschappelijk verantwoord ondernemen, is grensoverschrijdend. Eén van de essentiële punten waarop we ons concentreren, is de vermindering van CO2-uitstoot. Daarnaast zijn we bezig nieuwe lijnen van ecologische gewassen en verpakkingen te creëren, willen we voldoende ruimte geven aan hergebruik van materialen en geven we de voorkeur aan hernieuwbare energiebronnen. Dit laatste kan worden gerealiseerd door fotovoltaïsche systemen te versterken voor het bereiken van een synergetisch evenwicht tussen mens-planeet-winst”, zegt Martina. 

“Wat we ook belangrijk vinden, is het verbeteren van de biodiversiteit en het gebruik van officieel geregistreerde gewasbeschermings-middelen. We werken natuurlijk toe naar een gecertificeerde afvalverwerking en plasticvrije verpakkingen. In het kader hiervan hebben we nieuwe, aantrekkelijk milieuvriendelijke verpakkingen ontwikkeld met een laag plasticgehalte, wat een plasticvermindering van 70% met zich meebrengt. We maken gebruik van FCS-gecertificeerd papier dat is geproduceerd in overeenstemming met strikte normen aangaande het milieu en de economie”, besluit Lino Catena.

Voor meer informatie:
Lino Catena
O.P. Esperidio
Contrada Poggio Rotondo
95046 Palagonia (CT) - Italië
+39 095 7953653
+39 335 7846198
info@opesperidio.eu 
www.opesperidio.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.