Vietnam: noodplan voor bedreigde roze mandarijn

Het bestuur van de Mekong Delta provincie Dong Thap heeft een project goedgekeurd om de speciale roze mandarijn van het Lai Vung district te redden van de ondergang. Deze citrusvariëteit zou de komende vijf jaar met uitsterven bedreigd zijn. Het project van 73 miljard VND (2,6 mln euro) voorziet in de teelt van deze speciale mandarijn op een areaal van ruim 546 ha in de gemeenten Long Hau, Tan Phuoc, Tan Thanh en Hoa Long. Daarnaast is er een trainingsprogramma voor telers opgestart.

De Lai Vung roze mandarijn heeft slechts één oogst per jaar, net voor het Chinese nieuwjaar, en is een van de favoriete fruitsoorten tijdens de feestdagen vanwege zijn mooie kleur, dunne schil en zoete en unieke smaak, plus het feit dat het weinig pitten bevat.

Deze roze mandarijn werd 50 jaar geleden voor het eerst geteeld in het district; in Lai Vung smaakt de mandarijn zoeter dan elders vanwege de unieke bodem, maar de laatste jaren kreeg een groot aantal citrusbomen een droge wortelrotziekte en stierf.

Het district heeft momenteel boomgaarden met een areaal van ongeveer 800 ha waar deze roze mandarijn wordt geteeld, 300 ha minder dan in 2015, volgens het Bureau voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling. Hiervan hebben de bomen op 782,6 ha de wortelrotziekte. Het project voorziet in een uitbreiding van het areaal met ruim 546 ha.

Binnen het goedgekeurde project is er naast uitbreiding van het areaal ook training voorzien voor de telers. Ze leren hen hoe ze het gebruik van chemische en organische meststoffen in evenwicht kunnen brengen, hoe ze de door de ziekte aangetaste takken en wortels kunnen snoeien en hoe ze bioproducten kunnen gebruiken om de ziekte te behandelen. Er wordt gewerkt met een kalkbehandeling, er worden organische meststoffen gebruikt en grassen worden aangeplant om de bodem vochtig te houden.

Er is hoop op een goede afloop, want van de behandelde bomen zijn 80 tot 90% hersteld van de ziekte, volgens de afdeling Plant Cultivation. Het district is van plan om bomen op 198,7 ha te behandelen, omdat ze nog steeds goed groeien, ondanks dat ze de ziekte hebben opgelopen.

Bron: en.vietnamplus.vn


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven