Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zespri neemt nieuw koelschip MV Kowhai van Fresh Carriers in gebruik

De Nieuw-Zeelandse kiwisector krijgt een nieuwe impuls door de toevoeging van drie gespecialiseerde koelschepen na een forse investering van Fresh Carriers, dat aangeeft veel vertrouwen te hebben in de kiwisector en al jarenlang samenwerkt met Zespri.

MV Kowhai, de eerste van de drie schepen, kwam onlangs in de haven van Tauranga aan voor het laden van 4.219 ton Zespri kiwi's voor haar eerste tocht naar Japan.

Alastair Hulbert van Zespri was samen met een aantal collega's uit de sector aanwezig bij de plechtigheid in de haven van Tauranga. Hij is blij dat het schip in de vaart is genomen. "Zespri hecht veel waarde aan het opbouwen van langdurige samenwerkingen met partners over heel de wereld en de Nieuw-Zeelandse kiwisector heeft de voorbije 30 jaar enorm veel profijt gehad van haar samenwerking met Fresh Carriers en hun in Nieuw-Zeeland gevestigde agentschap Oceanic Navigation," zei Hulbert. 

“Het veilig en snel vervoeren van ons fruit naar markten is van cruciaal belang voor ons en charterschepen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van onze sector, zo ook de service van Fresh Carriers naar havens in Noord-Azië evenals de manier waarop zij omgegaan is met de Covid-19-crisis eerder dit jaar. We zijn oprecht trots op de investeringen in deze nieuwe schepen, waarmee blijk wordt gegeven van het vertrouwen dat we beiden hebben in zowel de voortzetting van onze samenwerking als het groeipotentieel van de Nieuw-Zeelandse kiwisector. We kijken ernaar uit om met dit schip de komende jaren nog meer fruit naar nog meer consumenten te kunnen verladen," aldus Hulbert.

Aangezien de voornaamste vracht uit kiwi's zou gaan bestaan, nodigde Fresh Carriers de kiwisector uit om de drie nieuwe schepen een naam te geven. Er werd gekozen voor Kowhai, een suggestie van voormalig teler Lynda Hawes. Deze naam symboliseert het feit dat golden kiwirassen de band tussen Nieuw-Zeeland en Japan blijven versterken. De andere twee schepen kregen de namen Kakariki (groen) en Whero (rood), een verwijzing naar het Zespri-portfolio bestaande uit golden, groene en rode kiwirassen. 

Brice Nisbet, directeur van Oceanic Navigation, gaf aan blij te zijn dat de MV Kowhai haar ligplaats in Nieuw-Zeeland heeft. Hij legde uit dat de nieuwe schepen de komende jaren een belangrijke rol zullen vervullen bij het verladen van de toenemende aantallen in Nieuw-Zeeland geteelde kiwi's. "Jaarlijks verlaadt Fresh Carriers zo'n 190.000 ton Nieuw-Zeelandse kiwi's en we zijn dan ook blij deze drie gloednieuwe schepen af te kunnen leveren, waarmee nog meer fruit naar markten in Azië zal worden vervoerd," zei Nisbet. "Deze nieuwe schepen bieden plaats aan nog meer dozen kiwi's dankzij de ruimere dekhoogte en de motoren voldoen aan de nieuwste standaarden op het gebied van energiezuinigheid. Dankzij nieuwe technologieën kan de conditie van het fruit aan boord van de schepen op afstand worden gemonitord. Zespri behoort wereldwijd tot de succesvolste fruitleveranciers en hecht veel waarde aan de inzet van speciale koelschepen voor het verladen van haar fruit. Het is duidelijk dat de controle over de logistiek naar belangrijke markten een grote bijdrage heeft geleverd aan het succes van Zespri." 

Fresh Carriers zette dit seizoen 35 schepen in om Zespri-kiwi's te verladen naar belangrijke havens in Noord-Azië, wat neerkomt op zo'n 30% van het fruit van dit seizoen. De heer Takeshige, CEO van Fresh Carriers, zei vereerd te zijn de voorbije 30 jaar met Zespri te hebben mogen samenwerken en vertelde dat de bedrijven in de loop der jaren een sterke band hebben opgebouwd. 

"Ondanks de huidige verstoringen als gevolg van Covid-19 is Zespri erin geslaagd haar seizoen succesvol af te ronden en dat sterkt onze overtuiging dat het de juiste beslissing was om deze nieuwe schepen voor Zespri te bouwen," aldus Takeshige.

Op zaterdag 31 oktober heeft de MV Kowhai de haven van Tauranga verlaten. Zij is daarmee het op één na laatste koelschip van het seizoen geladen met Zespri-kiwi's. Het schip zal de havens van Tokio en Kobe aandoen. 



Voor meer informatie: 
Lauren Wallis 
Zespri
Tel: +64 21 064 1808
Email: lauren.wallis@zespri.com  

Publicatiedatum: