Zuidelijk Afrika in spanning over nieuwe sprinkhanenzwermen

Nu Zuidelijk Afrika zich voorbereidt op het regenseizoen, vreest men voor een nieuwe sprinkhanenplaag, die ook al Oost-Afrika heeft geteisterd dit jaar. Het gaat om de volgende landen: Angola, Botswana, Comoren, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Mozambique, Namibië, Swaziland, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Vijf van deze landen zijn inmiddels al belaagd door de sprinkhanenzwermen (Namibië, Botswana, Zimbabwe, Zambia, Angola).

Mathew Abang, van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), heeft verklaard dat de gevolgen op het platteland al aanzienlijk zijn. De Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika meldt dat 45 miljoen mensen te maken zouden kunnen krijgen met voedseltekorten.

De ervaring met de sprinkhanenplaag in Oost-Afrika heeft aangetoond dat zowel de regionale samenwerking als de financiën ontbreken, waardoor het nog moeilijker is om de onverzadigbare zwermen te stoppen.

Terwijl de Zimbabwaanse boeren zich voorbereiden op het planten van hun gewassen in de aanloop naar het regenseizoen in november, zitten de pas uitgekomen sprinkhanen al te wachten op hun maaltje. Dit betekent dat de toch al gespannen humanitaire situatie in Zimbabwe waarschijnlijk nog verder zal verslechteren.

"In Zimbabwe waren de oogsten in mei slecht," vertelt Regina Feindt van de Duitse NGO Welthungerhilfe. "Het land heeft de afgelopen twee jaar te kampen gehad met droogte, waardoor de economie bijna door zijn grondvesten zakt. Het ministerie van Landbouw heeft niet genoeg gewasbeschermingsmiddelen en heeft ons al gevraagd of we deze kunnen leveren."

Ondertussen is de sprinkhanenplaag in buurland Zambia in een spiraal terechtgekomen. Het noodplan van de Verenigde Naties moet ervoor zorgen dat de overheid van Zambia en de getroffen buurlanden probleemgebieden beter kunnen identificeren en monitoren. Dit houdt in dat de sprinkhanen worden gedood voordat ze zich in zwermen kunnen verzamelen.

Volgens een artikel op dw.com heeft de FAO technologie en geld beschikbaar gesteld zodat de sprinkhanenzwermen kunnen worden ingedamd met chemicaliën. Het aanvullen van de voorraden van gewasbeschermingsmiddelen blijft echter een grote uitdaging.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven