Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Astrid Etèvenaux, AOP Carottes de France:

"De Franse wortelsector kampt met twee onzekerheden"

In augustus is het winterwortelseizoen begonnen. Volgens Astrid Etèvenaux van AOP Carottes de France is de kwaliteit dit jaar erg goed. "Dit is een goede basis voor het seizoen, maar we willen nog niet te vroeg juichen, want de wortelsector staat momenteel nog voor twee grote uitdagingen."

Astrid: “Ten eerste is er de corona-pandemie, die door de sluiting van restaurants voor grote onzekerheden zorgt. Wortelen worden zeer frequent geconsumeerd in de horeca en we weten niet zeker of de supermarkten die partijen zullen kunnen compenseren. Ten tweede is er een probleem met betrekking tot onkruidbestrijding, omdat alle oplossingen hiervoor niet meer bruikbaar zijn. Er is niet veel meer over. Dit is een grote, groeiende zorg binnen de sector. Sommige telers investeren in nieuwe percelen, om te zien of deze minder worden aangetast door onkruid." 

Drie sterke seizoenen
Wortelen zijn jaarrond verkrijgbaar, met drie sterke seizoenen. Zo is er de vroege wortel, die beschikbaar is van mei tot eind juli en uitsluitend wordt geteeld in gebieden in het zuidwesten en zuidoosten van Frankrijk. Daarnaast is er de wortel die we meestal 'winterwortel' noemen, de seizoenswortel (beschikbaar van augustus tot november) en tot slot is er de bewaarwortel, die van november tot april verkrijgbaar is. In Normandië begint het winterwortelseizoen wat eerder, vooral in het Mont Saint Michel-gebied, en eindigt het wat later dan in andere teeltgebieden met een BOB. 

In tegenstelling tot de vroege wortel, die wat meer geëxporteerd wordt, is de export van winterwortel erg klein. "Vorig seizoen vertegenwoordigde de export van onze partners slechts 5% van de omzet. Wortelen zijn nog steeds de tweede meest geconsumeerde groente in Frankrijk (na aardappelen). De Franse markt kan bijna alle partijen opnemen," zegt Astrid.

Carottes de France in cijfers
De partners van de BOB Carottes de France zijn goed voor bijna 65% van de nationale wortelopbrengst bestemd voor de versmarkt. De hoeveelheid schommelt tussen de 180.000 en de 200.000 ton per jaar. Het grootste deel van de wortelen van de partners komt uit Aquitaine (55%) en Normandië (40%), een ander deel komt uit het zuidoosten (5%).

De BOB Carottes de France is in 2009 gecreëerd en kreeg in 2010 de nationale BOB-erkenning. De raad van bestuur wordt voorgezeten door Bernard Guillard (Agrial). Momenteel bestaat Carottes de France uit 9 partners, waarvan er 5 telersorganisaties zijn en 4 geen telersorganisaties zijn. Het bedrijf werkt actief aan de actualisering van het kwaliteitscontract, dat in 2017 is opgesteld. "Er is nog geen specifiek contract voor wortelen, maar daar willen we snel verandering in aanbrengen," besluit Astrid.

Voor meer informatie:
Astrid Etèvenaux
AOP nationale Carottes de France
[email protected]  
www.carottes-de-france.fr  

 

Publicatiedatum: