Door personeelstekort en vrieskou rotten duizenden appelen weg in boomgaard

De grond van enkele boomgaarden in Oost-Kelowna (British Columbia) is bedekt met appelen die binnenkort helemaal bedorven zijn.

In de 50 jaar dat hij in de sector werkt, heeft appelteler Julius Kish nog nooit een slechter seizoen meegemaakt dan het huidige. Het begon in het voorjaar met hagel en te veel regen. Op dat moment hadden de appeltelers moeite om seizoensplukkers te vinden als gevolg van de coronapandemie. Kish is meer dan gefrustreerd dat hij niet anders kon dan een deel van zijn oogst op de grond laten liggen, waar het nu tot zijn grote spijt weg ligt te rotten.

Het tekort aan arbeidskrachten werd gevolgd door een recordbrekende sneeuwval en de vroegste lentevrieskou die Kish zich kan herinneren in de halve eeuw dat hij teler is.

BC Tree Fruits directeur Amarjit Singh Lalli schat dat deze koudegolf ten minste 20.000 bakken met appelen bevroor, wat neerkomt op een verlies van meer dan zeven miljoen kilo appelen. Sommige eigenaren van appelboomgaard zullen met tienduizenden dollars het schip in gaan, vertelde hij globalnews.ca.

"Wat er waarschijnlijk zal gebeuren is dat de telers geen cent van de verzekering zullen zien," zei hij. "En dat komt, omdat de verzekeringsmaatschappijen al het geld samenvoegen. Dus als je kersen of andere rassen teelt, dus andere gewassen dan appelen, dan bundelen ze het allemaal. En als je inkomen een bepaald percentage daalt, dan pas zal je verzekeringsgeld zien. Telers hebben zich om die reden gediversifieerd om zichzelf te beschermen."

Lalli roept de provinciale overheid op om in te grijpen, maar die kan niets doen. De Canadese regering zegt wel een hulpprogramma te hebben, waarbij ze telers zoals Kish kunnen bijstaan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven