Tholen - Donderdag vond de netwerkbijeenkomst van Dutch Fresh Port bij Van Gelder in Ridderkerk plaats onder leiding van dagvoorzitter Martijn de Greve. Het openingswoord werd gegeven door Adri Bom, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en voorzitter van Greenports Nederland. Ze gaf het belang van de sector aan - "het hele cluster heeft twee keer de waarde van Schiphol" -maar ook hoe belangrijk het is om die kracht bij meer mensen over de bühne te krijgen. "We leveren top of the bill producten, die bijdragen aan de gezondheid, maar in het buitenland is dat vaak bekender dan in Nederland."
Adri Bom
Dagvoorzitter Martijn de Greve
Johan in't Veld en Thijs van den Heuvel namen de kijkers mee in de historie van Dutch Fresh Port en haar voorlopers, die voor sommige bedrijven al teruggaat naar het begin van de vorige eeuw. "Ik ben overal ter wereld geweest, maar mijn leven heeft zich vooral op deze anderhalve vierkante kilometer afgespeeld", zei Thijs. "We werken hard aan dit fantastische gebied, een triple Helix-locatie, waar wonen, werken en opleiden samenkomen en duurzaam wordt ondernomen." Gevraagd naar de ambitie voor de komende tien jaar, verwachtte In't Veld vooral dat dit de sprong naar hightech zal zijn.
Thijs van den Heuvel
Johan in't Veld
Adri Bom hoopte dat dan ook de infrastructuur optimaal geregeld is met alle ontsluitingen van de A15 en A16. Ook Maarten van Hamburg - verantwoordelijk voor de Bakker-divisie binnen Greenyard - benadrukte de noodzaak van een goed gefaciliteerde infrastructuur. "Als je ziet hoeveel vervoersbewegingen er nog nodig zijn om van A naar B te brengen, dan is daar nog een hoop te verbeteren. Als dat goed geregeld is, komt de samenwerking binnen het cluster echt vanzelf wel. Daarbij mogen we best de ambitie hebben om het meest duurzame ecosysteem ter wereld te worden."
Maarten van Hamburg
Nic Jooste, die momenteel als no-nonsense sustainable manager door het leven gaat na jaren in de importhandel gewerkt te hebben, gaf aan dat in de AGF-sector de focus vooral ligt op vandaag de dag. "Veel nieuwe ontwikkelingen worden als ingewikkeld gezien. Met de AGF-Kennisclub die ik opgericht heb, probeer ik dat binnen een ongedwongen sfeer bespreekbaar te maken. Ik focus me daarbij op het binnenhalen van de jonge generatie medewerkers. Door kruisbestuiving ontstaan nieuwe ideeën", zei Jooste. Dieneke van Meeuwen kreeg vervolgens in 1 minuut de tijd om een pitch te geven over Loods 38, "een doe-tank voor de toekomst van ons voedselsysteem" en riep initiatieven, partners, en projecten op om zich aan te sluiten.
Dieneke van Meeuwen
Freek Brilleman (BeSCOPE/Rotterdam Business School), Michel Jansen (Total Produce) en Pieter Berkman (Berkman) verzorgden het mobiliteitsblok. "Greenports Nederland is een bijzondere organisatie, want het is de enige club die het hele tuinbouwcluster vertegenwoordigt. Om vrachtverkeer van de weg te halen en multimodale oplossingen te vinden, zoals binnenvaart of trein, heb je volume en dus zo'n cluster nodig", gaf Jansen aan. "Een van de grootste uitdagingen vormt daarmee de 'last mile'. Daar zullen samenwerkingsverbanden voor gestart moeten worden."
Michel Jansen
Pieter Berkman
Pieter Berkman van Berkman Energie Services noemde zichzelf een wat vreemde eend in de bijt. "Sinds 1903 houden we ons bezig met energie. De eerste generaties met kolen en wij willen met ons bedrijf nu de volgende duurzame energietransitie maken. Er wordt veel over duurzaamheid gesproken, maar weinig gedaan. Op dit moment zijn we met transportbedrijf Euser een visie hiervoor aan het ontwikkelen. Veranderingen beginnen bij koplopers. We denken dat investeren in waterstof belangrijk wordt als energiedrager naar de toekomst."
Jaap Nijsse
Jaap Nijsse gaf een presentatie over de start van een innovatiehub voor alle bedrijven op Dutch Fresh Port. "Wat ik gemerkt heb in deze regio is dat veel bedrijven meer aan R&D zouden willen doen, maar de toegang tot kennis is wel een aandachtspunt. Doordat kennis zo gefragmenteerd aanwezig is, kan een bedrijf daar geen zicht op houden. Die horde moet weggehaald worden door op één plek je vragen neer te leggen."
Michiel Jak
De laatste spreker was Michiel Jak, logistiek strateeg, die sprak over de (on)mogelijkheden van een reefer hub voor deze locatie. "We zien het succes van Dutch Fresh Port. Dit leidt alleen wel tot veel reefercontainers die over weg hierheen komen. Op de A15 zien we veel congestie. Daarnaast krijgt dit gebied met veel woningbouw te maken de komende jaren, wat tot extra drukte leidt. Je wilt daarom toe naar nachtdistributie. Daarvoor heb je een nachthub nodig, waar je veilig je reefers naartoe kunt brengen, als parkeerplaats voor reefers, om schoner, veiliger en slimmer te werken. Er komt een Secure Truck Parking waar 20 reefers geparkeerd en gekoeld kunnen worden."
Gerrit van Gelder
Het laatste woord was aan gastheer Gerrit van Gelder. "Ik hoorde vanmiddag veel toekomstplannen voorbij komen over Dutch Fresh Port. Maar we moeten niet vergeten wat Van Gelder de afgelopen tien jaar hier neergezet heeft. In 2011 zijn we begonnen met onze thema's duurzaamheid, gezondheid en smaak. Daar hebben we ontzettend veel in geïnvesteerd. Dit pand hoort bij de duurzaamste bedrijven ter wereld."
Als afsluiter werden de cadeautjes uitgedeeld en Van Oers United een gratis AGF-bedrijfsenergiescan ter waarde van € 10.000,- uitgereikt en werd er - zij het door de meesten online - geproost op de toekomst van het cluster. De bijeenkomst is nog terug te kijken. Mensen kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief van Dutch Fresh Port, daarin wordt straks de link gedeeld. Aanmelden kan via [email protected].