Fors minder sinaasappelen in Valencia verwacht

Officieel is het sinaasappelseizoen pas twee weken geleden van start gegaan in de Valenciaanse Gemeenschap, maar de vroege rassen worden al geplukt sinds begin september. Het fruit is van zeer goede kwaliteit en de maten zijn eerder aan de grote kant. Daar staat wel tegenover dat men dit jaar tot 40% minder sinaasappelen verwacht te oogsten in de belangrijkste teeltgebieden.

Vicent Faro, een lid van de raad van bestuur van de Valenciaanse telersvereniging AVA-Asaja, legt uit dat de regens van in de lente de boosdoener zijn geweest. "Er viel veel neerslag tijdens de eerste lockdown in de lente, wat ervoor zorgde dat de bloesems gingen rotten en niet uitgroeiden tot vruchten." Anderzijds is het fruit door het vele water nu wel groter dan in voorgaande seizoenen en dat is goed voor de afzet.

Export
Het bestuurslid benadrukt dat deze vroege rassen ook buiten Spanje worden afgezet wegens de goede vraag op de Europese markten. De prijzen zijn beter dan die van vorig seizoen. "De prijzen schommelen tussen de 3 en 3,5 euro per 10 kg. Daarmee zouden de telers hun kosten moeten kunnen dekken", merkt hij op.

In deze eerste maanden worden er vooral mandarijnrassen geoogst, zoals Oronules of Marisol. "De maatvoering is niet slecht. Met de huidige kalibers kan de afzet vlot verlopen."

In de regio's La Safor, La Ribera, La Costera en l'Horta Nord wordt nu volop geoogst. Binnen enkele dagen komt de variëteit Clemenules aan de beurt, een zeer gewaardeerd ras dat oorspronkelijk uit de provincie Castellon komt.

Bron: lasprovincias.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven