Canarische tomatenexportsector krijgt compensatie voor wegvallen transportsteun

Na de videovergadering van afgelopen dinsdag van de Spaanse Commissie voor Aangelegenheden met betrekking tot de Europese Unie (CARUE), waarin vooral de gevolgen van de Brexit werden besproken, maakte de vicepremier van de regering van de Canarische Eilanden, Román Rodríguez, bekend dat de transportsteun die de Canarische AGF-sector de voorbije jaren heeft ontvangen voor de export van tomaten en komkommers, zal worden vervangen door andere steunmaatregelen voor de teelt en afzet van groenen en fruit via het Europese programma Posei.

"In principe hebben we, in overeenstemming met de Spaanse regering, een oplossing in de maak voor deze nood van de Canarische tomaten- en komkommertelers. Die moet nu wel nog worden geratificeerd door de Europese Commissie", benadrukte de vicepremier.

Met betrekking tot de impact van de Brexit op het toerisme in de Canarische Eilanden, vertelde Rodríguez dat de Britten goed zijn voor een derde van de overnachtingen op de archipel en sprak hij daarom zijn hoop uit dat het verkeer van personen tussen de EU en het VK gemakkelijk en zonder hindernissen kan verlopen. Volgens de vicepremier is het zeer waarschijnlijk dat er wederkerigheids-overeenkomsten zullen worden afgesloten en zal men proberen ervoor te zorgen dat visa tussen Spanje en de EU niet nodig zijn.

Met betrekking tot de coronamaatregelen stelde Román Rodríguez voor de verplichte quarantaines te vervangen door tests, aangezien het voor een toerist gemakkelijker is om een test te doen dan om twee weken in afzondering door te brengen.

Tijdens de videovergadering vertelde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, EU en Samenwerking, Arancha González Laya, dat zowel Slovenië als Nederland hun inwoners weer toelaten naar de Canarische Eilanden te reizen.

Bron: Efe / lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven