Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peruaanse biologische coöperatie wil zaken doen met Europese markt

Zeventig familiebedrijven in de Chira Vallei in Noord-Peru, alle met een teeltareaal kleiner dan een hectare, vormden in 2017 de Cooperativa Agroperu voor de teelt van biologische fairtrade bananen en andere voedselgewassen. Ze proberen het veelvoorkomende en niet duurzame monocultuurmodel te doorbreken waar zelfs sommige biotelers in vast zijn komen te zitten. Ze proberen ook lessen te trekken uit hun ervaringen van de afgelopen 20 jaar en proberen zich te onderscheiden door hun goede arbeidsverhoudingen en innovatieve teeltmethoden.

Hieronder volgt een interview met José Correa, teler van biologische bananen in Piura en lid van de coöperatie. Het interview verscheen eerder al in de krant Perú21. 

“In Sullana telen we de beste bananen in smaak en kwaliteit," zegt José Correa, teler van biologische bananen in Piura.

"Huancabamba is net een paradijs met veel groen en natuurschoon," vertelt hij. De stad is klein maar de provincie is één van de grootste in Piura. Hij grenst aan Ecuador, Cajamarca en Lambayeque. "We hebben hier dezelfde klimaatomstandigheden als aan de kust, in de bergen en het regenwoud," vervolgt hij. 

"Op een afstand van zes uur rijden, ligt de kustplaats El Crucho.  Deze stad telt zo'n 1.000 huizen en is de huidige woonplaats van José Correa, waar hij biologische bananen teelt voor de export. De teelt van het fruit heeft tot een forse verbetering van de economische omstandigheden van veel inwoners in het noorden van Peru geleid.

Zijn vader was veehouder en akkerbouwer en in 1994 verhuisde het gezin. Ze verkochten alles en lieten hun bedrijf in Huancabamba achter. José was destijds 17 jaar oud. "Onze ouders moedigden ons altijd aan om hard te werken."

In juni zou José naar Duitsland zijn gereisd maar vanwege de pandemie was dit niet mogelijk. Hij wil graag exporteren zonder tussenpersonen en internationaal zaken doen.

Het volledige interview is beschikbaar via BananaLink.org.uk 

Publicatiedatum: