Jef Viaene, Humigator Disease Free Storage

“Ziektevrij aardappelen bewaren zonder het gebruik van chemicaliën en kiemremmende middelen”

Tholen – “Met enkel water en UV, zonder chemicaliën, de lucht in een aardappelbewaarloods bevochtigen en desinfecteren. 2 tot 10 procent meer opbrengst, ziektevrije en lange bewaring zonder kiemremmende middelen te gebruiken. De Humigator is eigenlijk een wereldprimeur”, vertelt Jef Viaene van Jebe, dealer van de Humigator DFS. De machine is van Amerikaanse makelij en werd in Idaho - The Potato State - in de VS ontwikkeld en is sinds begin dit jaar beschikbaar in Europa.

“De Humigator zorgt ervoor dat elke 30 minuten de hele lucht van de opslag gezuiverd wordt. Dit doet de machine door lucht uit de opslagruimte aan te zuigen, deze te vermengen met verneveld water en door middel van drukveranderingen bewegen de waterdeeltjes met hoge snelheid en vangen alle bacteriën, virussen en  ziekteverwekkers in de lucht op. Het vuile water scheidt zich van de gereinigde lucht en wordt afgevoerd. De schone en vochtige lucht wordt terug de opslag in geblazen en zo is de cirkel rond”, legt Jef uit. "Door dit systeem worden continu bacteriën, virussen en schimmels uit de lucht gehaald, zodat ziektekiemen niet verder kunnen groeien."

"Zwarte spikkel en zilverschurft onder controle"
“Door het op peil houden van de vochtigheidsgraad in de opslag, kunnen de aardappelen tot 12 maanden bewaard worden en is het gebruik van chemicaliën en kiemremmende middelen niet meer nodig, omdat de bacteriën en de schimmels uit de lucht worden gehaald. Eén van de belangrijkste toepassingen van de Humigator is dat aardappelziekten zwarte spikkel en zilverschurft de kop in gedrukt worden. Dit verminderd de uitval drastisch en zorgt voor een mooie aardappel in de winkelschappen. In de Verenigde Staten is de Humigator al een ongekend succes en volgens gebruikers is de kostprijs al na een jaar of 2 terugverdiend”, zegt Jef.

95 tot 98% luchtvochtigheid
De lucht die uit de Humigator komt heeft een vochtigheidsgraad van 95 tot 98 procent. Tevens zorgt de machine voor een stabiele temperatuur. “Deze factoren zorgen ervoor dat er weinig kiemontwikkeling is, omdat de aardappelen rustig liggen en dat er geen gewichtsverlies optreedt. Ook bij een bewaring van langer dan acht maanden", aldus Jef. “Humigators zijn in het laboratorium getest en zijn met succes gebruikt in aardappelopslagplaatsen zonder ventilatiestructuur en andere ruimtes die vocht nodig hebben. Daarnaast is de machine is zeer eenvoudig te bedienen en heeft enkel elektriciteit en water nodig. De Humigator vereist zeer weinig onderhoud en kan met gemak in elke aardappelopslag geïnstalleerd worden.” 

Van 500 tot 50.000 ton
Er is zowel een geautomatiseerde versie, als een manuele versie van de Humigator beschikbaar. Daarnaast is de machine in diverse modellen te verkrijgen. “Het kleinste model begint bij een bewaarcapaciteit tot 500 ton en het grootste model is voor een bewaring tot 50.000 ton aardappelen. Naast het gebruik voor de opslag van tafelaardappelen is de Humigator ook geschikt voor de opslag van biologische aardappelen en pootaardappelen”, besluit Viaene.

Voor meer informatie:
Jef Viaene
Humigator Disease Free Storage
+32(0)498 170 170
Jef@jebe.be
www.humigatordfs.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.