The Avocado Company ziet supermarktverkoop sterk stijgen

The Avocado Company heeft de eerste Hass-avocado's uit Chili half september ontvangen maar had op grotere aantallen gerekend. Chileense telers zijn zo'n vier weken later met oogsten gestart dan vorig seizoen en er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor deze vertraging. In sommige gevallen werd deze veroorzaakt door regenval en wegblokkades en in andere gevallen door het feit dat het fruit later rijpte. Vanwege de zeer lage prijzen op de markt gedurende de zomermaanden, die het gevolg waren van de grote beschikbaarheid van Peruaans product, wachtten veel telers op het herstel van de prijzen voor ze hun product op de markt brachten. 

Er komen nu grotere aantallen Chileens fruit in Europa aan. "Tot dusver is de kwaliteit van het fruit dat we hebben ontvangen zeer indrukwekkend met een goed drogestofgehalte. De resultaten van zowel het rijpen als onze smaakpanels waren uitmuntend. Vandaar dat wel veel vertrouwen hebben in het Chileense seizoen," zegt Kenny Moran, inkoopmanager bij The Avocado Company. "Wat betreft de maten is het zo dat er over het geheel genomen wat minder grote maten beschikbaar zijn en meer middelgrote maten. Dit verschilt echter per bedrijf." 

De verwachting is dat de Chileense export wat zal dalen ten opzichte van 2019. The Avocado Company rekent op een daling van 20% tot 25%. Gezien de sterke vraag op de Chileense thuismarkt zijn de gemiddelde prijzen wat hoger. 

"De eerste avocado's van het nieuwe Colombiaanse seizoen kwamen de eerste week van september bij The Avocado Company aan. Tot dusver was de kwaliteit fantastisch! We zijn zeer blij met onze jarenlange samenwerking met Cartama. Deze garandeert dat we een zeer sterke bron hebben waarmee we een deel van de volatiele marktinvloeden glad kunnen strijken. Colombiaanse Hass-avocado's rijpen erg goed en we zijn dan ook blij dat de aanvoer ervan de komende weken verder zal toenemen."

"Doorgaans krijgen we 10 tot 11 maanden van het jaar Colombiaanse Hass-avocado's binnen met een paar kleine onderbrekingen tussen de twee seizoenen. De hoofdoogst komt tussen september en maart binnen en de 'traviesa'-oogst tussen april en juli/augustus. 

Volgens Kenny levert Colombia vrijwel jaarrond fruit van hoge kwaliteit. Deze consistente aanvoer is een ideale basis voor de leveringskalender van het bedrijf. Cartama beschikt over teeltbedrijven in meerdere regio's en op verschillende hoogteliggingen en dat betekent dat het aanvoervenster van het Colombiaanse fruit veel groter is dan dat van andere bronnen waar het bedrijf inkoopt. 

Terwijl de horeca zeer hard werd geraakt door de coronapandemie en lockdown zag The Avocado Company de supermarktverkoop sterk stijgen. Over het algemeen was het een sterke periode voor de avocadocategorie. Mensen brachten meer tijd thuis door en gingen op zoek naar gezonde en creatieve gerechten. Normaal gezien zou de afzet zijn gedaald in augustus omdat mensen dan op vakantie zijn maar dit jaar bleef de vraag consistent. 

Cartama Europe

"De nieuwe plantages in Colombia zijn snel volgroeid en we zien de aantallen van Cartama toenemen. Om beide partners te helpen hun bereik op de Europese markt uit te breiden, hebben we samen een nieuw bedrijf opgericht: Cartama Europe. Het bedrijf wordt gemanaged vanuit Nederland door Joel Pascual en ontvangt momenteel wekelijks premium Hass-avocado's uit Colombia voor verdere distributie. Uit de eerste reacties is gebleken dat we ons echt differentiëren met onze eenvoudige, directe en interactieve manier van werken, waarbij de volledige traceerbaarheid van iedere doos fruit die wij aan onze retailklanten en groothandelaren leveren gegarandeerd is.   

Lees meer over dit bedrijf op: www.cartamaeurope.com 

Voor meer informatie: 
Judy Whittaker
Fresca
Tel: +44 1892 831222
judy.whittaker@frescagroup.co.uk  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.