Tom Vandenkendelaere verkiest Europees Parlement boven Belgapom

Naast de grote uitdagingen waarmee de aardappelketen op vandaag geconfronteerd wordt met de gevolgen van de Covid-19 pandemie, zijn ook de Brexit, de nakende Green Deal, de vervanging van CIPC als kiemremmer door natuurlijke middelen, de onterechte beschuldigingen van dumping in een aantal exportlanden, maar ook de toenemende neiging tot protectionisme binnen de EU, moet Belgapom ook opnieuw op zoek naar een opvolger voor Romain Cools, die na 30 jaar dienst als secretaris, in 2021 met pensioen gaat.

Tom Vandenkendelaere zal mandaat als CEO van Belgapom niet opnemen en gaat opnieuw naar Europa
Tom Vandenkendelaere heeft de voorzitter van Belgapom laten weten dat hij ontslag neemt in zijn functie van Belgapom CEO, die zou starten op 1 januari.
Tom Vandenkendelaere: “Life is what happens to you while you are busy making other plans, sprak John Lennon destijds. Ik was heel graag CEO van Belgapom geworden, maar ik word geroepen om een andere, eveneens belangrijke opdracht opnieuw op te pikken. Als Kris Peeters vice-voorzitter wordt van de Europese Investeringsbank zoals hij aankondigde, plan ik om de vrijgekomen zetel in het Europees Parlement opnieuw op te nemen. Dit mandaat is onverenigbaar met mijn rol bij Belgapom. De keuze die ik diende te maken, was erg moeilijk, maar ik maakte ze in eer en geweten. Bovendien kan ik in het Europees parlement beter dan waar ook de bezorgdheden van de Belgische aardappelsector opnemen. Landbouw is de belangrijkste bevoegdheid van de Europese Unie en wordt straks opnieuw één van mijn speerpunten.”

“Ik begrijp dat het even schrikken is voor de leden van Belgapom, Vegebe en Fresh Trade Belgium” aldus Tom Vandenkendelaere. Met dossiers als de Brexit, vrijhandelsakkoorden die onder druk komen te staan, de Green Deal… zal echter snel duidelijk worden hoe belangrijk het is om op Europees niveau te worden gehoord en vertegenwoordigd. De sector kan alvast op mij rekenen”, zo besluit Tom Vandenkendelaere.

Belgapom voorzitter Marc Van Herreweghe : “Ook al keken we uit naar een succesrijke samenwerking met Tom Vandenkendelaere om de Belgische aardappelsector verder als een duurzame sector uit te bouwen en door de woelige wateren te loodsen waarin de wereld nu is terecht gekomen, toch begrijpen we zijn beslissing om in het Europees Parlement zijn werkzaamheden die hij succesvol heeft uitgevoerd tijdens zijn vorige mandaat opnieuw op te nemen. We wensen hem daarbij veel succes toe en hopen ook dat de sectorfederatie op zijn medewerking een beroep kan blijven doen. Het is immers belangrijk dat de Belgische agrovoedingssector en onze aardappelsector in het bijzonder, gehoor kan vinden in het Europese halfrond om de belangen te verdedigen van de ganse keten met zijn duizenden ondernemers en werknemers wiens welvaart en welzijn hiervan afhangen.”

Belgapom gaat verder als vzw
De Belgische aardappelhandelsorganisatie werd in 1947 opgericht als erkende beroepsvereniging. 73 jaar later besliste de algemene vergadering van Belgapom om naar aanleiding van de wet op de vennootschappen en verenigingen, die de erkende beroepsvereniging heeft afgeschaft, als vzw verder door het leven te gaan.

Tevens werd een nieuw bestuur verkozen met namens de sectie handel als leden : Marc Bauden (Marc Bauden), Ben Muyshondt (Pomuni Fresh & Trade), Bart Nemegheer (Aardappelhoeve), Marc Seru (MSAV) Rik Tanghe (RTL Patat) en Heike Valcke (Valcke aardappelen). Namens de sectie verwerking zetelen : Jan Clarebout (Clarebout), Yves De Vinck (Roger & Roger), Wim Lannoey (Remofrit), Hannelore Raes (Agristo), Emanuel Van den Broeke (Lutosa) en Marc Van Herreweghe (Mydibel).

Mandaat van Marc Van Herreweghe als voorzitter verlengd
Het nieuwe bestuursorgaan verlengde het mandaat van Marc Van Herreweghe als voorzitter. De ondervoorzitters Hannelore Raes en Ben Muyshondt nemen het sectievoorzitterschap op zich respectievelijk van de sectie Verwerking en Handel.
Romain Cools, uittredend secretaris, werd als waarnemend CEO aangesteld.

Belgapom hoopt zo snel mogelijk de nieuwe CEO van Belgapom te kunnen voorstellen.

Voor meer info:
Romain Cools
0475/328757
09/3391249
romain.cools@fvphouse.be

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven