Salva Dosdà, manager van Naranjas Orange (Spanje):

"Er heerst een vreemde en onzekere stemming op de citrusmarkt"

Het citrusseizoen is al goed op weg in de Spaanse provincie Castellon. Momenteel worden de eerste Clemenules geplukt, het belangrijkste clementineras in deze provincie. Binnen Spanje is Castellon overigens het belangrijkste teeltgebied voor Clemenules. De opbrengst van vroege clementines herstelt zich dit jaar enigszins na de historisch lage oogst van vorig seizoen, hoewel het voor de markt bruikbare aanbod relatief beperkt blijft.

“We zijn het seizoen begonnen met Satsuma's, waarna we overschakelden op de rassen Clemenrubi en Oronules. Op dit moment zijn we de oogst van de Marisol-variëteit aan het afronden en zijn we ondertussen onderweg met de Clemenules”, zegt Salvador Dosdà, manager van Naranjas Orange. "Vanaf volgende week zullen we dan grotere volumes clementines kunnen leveren", voegt hij eraan toe.

Volgens de teler en handelaar verloopt de afzet ondanks de onzekerheid vanwege de coronacrisis behoorlijk vlot. “Maar er heerst toch een vreemde en onzekere stemming op de citrusmarkt. De opbrengst ligt dan wel hoger dan vorig jaar, maar door het gebrek aan goede maten is er meer druk op de prijzen, al hangt dat ook af van markt tot markt. In Polen vraagt men bijvoorbeeld vooral kleine en middelgrote maten, terwijl andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland of Oostenrijk de voorkeur geven aan grote maten. Anderzijds haalt de toename van plagen zoals cotonet het bruikbare aanbod naar beneden”. 

Volgende week worden de eerste vroege sinaasappelen afgezet. Er wordt een goede vraag verwacht. “Vermoedelijk zal het aanbod Navelina’s lager uitvallen dan voorgaande jaren. Aan de andere kant zijn de eerste Navelina’s nog niet op de markt en krijgen we al veel telefoontjes van klanten die reikhalzend uitkijken naar onze sinaasappelen. Het ziet er dus heel goed uit voor de sinaasappelmarkt”, zegt Salvador Dosdà.

Naranjas Orange zet clementines, mandarijnen en sinaasappelen onder het eigen merk Pongo af in girsac-verpakkingen, houten kisten of kartonnen dozen. De export richt zich voornamelijk op Europese landen, maar het bedrijf voert ook citrus met scheepsvracht uit naar verschillende verre bestemmingen. Dit jaar worden er voor het eerst clementines naar het Midden-Oosten geëxporteerd. Bovendien zet Naranjas Orange elk jaar meer in op bladmandarijnen.

 

Voor meer informatie:
Salvador Dosdà
Naranja Orange, S.L
Tel: +34 964 743 076 (Spanje)
Mob: +34 607 49 72 20 
salvadosda@naranjasorange.com
www.naranjasorange.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.