Op 22 oktober vond de jaarlijkse bijeenkomst van het Italiaanse Fruitimprese plaats. Dit jaar helaas achter gesloten deuren vanwege de pandemie. Directeur Marco Salvi startte de bijeenkomst met lovende woorden voor de artsen, verplegers en andere medewerkers in de zorg en stond stil bij degenen die de strijd tegen het virus hebben verloren. Ook was er alom lof voor de professionals uit de AGF-sector. “Met respect en trots spelen wij een fundamentele rol en sinds het uitbreken van de pandemie hebben we hard gewerkt om de bevolking te voorzien van continue aanvoer van versproducten. Hiermee hebben we onze werknemers kunnen verzekeren van een inkomen, iets wat in andere sectoren in veel gevallen niet is gelukt.”
Maatregelen van de overheid
“Enerzijds spreken onze leden de waardering uit voor een aantal maatregelen waarvoor Fruitimprese zich sterk heeft ingezet. We hebben ervoor gezorgd dat groenten-en fruittelers tijdens de lockdown hun werkzaamheden mochten voortzetten, terwijl dit in eerste instantie niet het geval was. Daarnaast hebben we ook onnodige aanvragen voor een Covid-Free certificering geblokkeerd. Anderzijds zijn we ook teleurgesteld aangaande sommige besluiten die zijn genomen over het gebrek aan steun voor de sector”, zegt Salvi.
“De maatregelen hebben de crisis van het gebrek aan arbeidskrachten in de zomerperiode niet volledig kunnen oplossen. Wij hebben herhaaldelijk voorgesteld om het Duitse model te implementeren, wat betekent dat het beleid van testen, quarantaine en isolatie zeer stikt moet worden nageleefd. Veel werkgevers zagen zich gedwongen om werknemers uit andere sectoren aan te trekken, waardoor ze te maken hadden met een onnodige stijging van de kosten.”
Marco Salvi, directeur van Fruitimprese
“Wij vinden het onbegrijpelijk dat onze sector wordt uitgesloten van steun betreffende de sociale voorzieningen. Daarbij kwam ook nog de verrassing van het verhogen van de belasting op de aanschaf van beschermingsmiddelen. Aanvankelijk was dit 9%, maar nu is het vastgesteld op 28,3%. In de praktijk is het zo dat groenten- en fruittelers hiervan worden uitgesloten omdat zij tot degenen behoren die hun activiteiten konden voorzetten tijdens de lockdown. Maar aan de andere kant worden de telers niet vrijgesteld van de hogere productiekosten en kosten die noodzakelijk zijn voor de handhaving van de gezondheidsregels, die nodig zijn om de consument een product uit een ‘vitale sector’ te garanderen.”
Drie grote uitdagingen voor de toekomst
Volgens Salvi staat de sector voor drie toekomstige uitdagingen: “De eerste is Brexit en helaas hebben de onderhandelingen, die op 31 oktober moeten worden afgerond, niet geleid naar een positieve oplossing. Wat ook niet helpt is dat grote spelers zoals de Verenigde Staten liever vandaag dan morgen een handelsovereenkomst met de Britten willen aangaan om zo de Europese Unie te verzwakken.”
“De tweede uitdaging heeft betrekking op de plastic verpakkingen. Vanaf 1 januari 2021 zal de plasticbelasting worden ingevoerd, boven op de eerdere verhoging van de milieubijdrage, waardoor dit tot boven de €1,00 per kilo zal stijgen. De komende weken en maanden gaan we met overkoepelend verpakkingsorgaan CONAI en de douane samenwerken om te zorgen dat degenen die exporteren, krijgen waar ze recht op hebben. De consequentie is dan wel dat we niet meer kunnen ontkennen dat deze veranderingen ons leiden naar een radicale reorganisatie van de verpakking. Het zal dan ook van fundamenteel belang zijn dat alle betrokken spelers samenwerken om een alternatieve verpakking te ontwikkelen die nationaal en internationaal wordt geaccepteerd. We moeten zien te voorkomen dat er steeds verschillende alternatieve oplossingen komen die ook voor de consument meer kosten en onzekerheid meebrengen.”
“De derde uitdaging heeft te maken met de ‘van teler tot bord’ strategie, waarmee de Europese Unie het huidige voedselsysteem duurzamer, rechtvaardiger en respectvoller wil maken voor zowel mens als milieu”, zegt Salvi.
“Ik ben blij dat de bedrijven die zijn aangesloten bij Fruitimprese klaar zijn om de uitdaging aan te gaan. Deze lopen namelijk al jaren voorop als het gaat om het verminderen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en geven de voorkeur aan geïntegreerde bestrijding. We hopen dat die ondernemers deel mogen uitmaken van de duurzame revolutie. De sector is onderhevig aan de toenemende klimatologische instabiliteit en invasies van uitheemse ziektes en we hopen dat de ondernemers worden uitgerust met de juiste instrumenten”, zegt Salvi.
De nieuwe raad
Tijdens de bijeenkomst werd de Raad van Bestuur van Fruitimprese opnieuw verkozen. De raad wordt gevormd door: Battaglio Luca, Bighelli Stefano, Campisi Giuseppe, Canalella Alessandro (nieuw), Carpentiere Luigi, Citterio Domenico, Cosentino Sebastiano, D'Aprile Matteo, Del Core Massimiliano, Duoccio Lucio (nieuw), Fabbri Pietro (nieuw), Falzi Matteo, Ferri Gabriele (nieuw), Giuliano Nicola (nieuw), Martignago Livio, Mazzoni Luigi, Odorizzi Leonardo, Rivoira Michelangelo, Secondulfo Anna Rita (nieuw), Torrengo Paolo (nieuw). Andere bestuurlijke functies worden bekleed door: Bonomo Luca, Calcagni Giuseppe, Calcagni Riccardo, D'Avino Baldassarre, Laporta Michele, Manganaro Placido, Messina Francesco, Minguzzi Giancarlo, Neri Patrizio, Oberrauch Michael, Pagni Attilio, Peviani Luigi, Pezzo Stefano, Romagnoli Giulio, Salvi Marco, Suglia Giacomo.