Succesvolle testzending Ethiopische Hass avocado's voor België

Durabilis, een investeringsmaatschappij met een internationale impact en eigenaar van FairFruit, een Belgische fruitimporteur, is enthousiast over de succesvolle aankomst van een eerste zending Hass avocado's uit Ethiopië. 

De eerste container arriveerde op 20 september jl. in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door een tweede lading op 5 oktober. Het overgrote deel van het GlobalGAP-gecertificeerde fruit is afgezet aan twee toonaangevende importeurs die voornamelijk Britse retailers bedienen. Er is ook een testzending voor klanten in België en Nederland. Los daarvan zijn twee proefladingen positief ontvangen in de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië.

Evert Wulfrank, directeur van Durabilis: "Gezien het tuinbouwpotentieel van Ethiopië creëert deze succesvolle avocadotest een nieuw perspectief voor een reeks Ethiopische producten die in aanmerking komen voor export naar Europa. De 750 km lange koelspoorverbinding van Modjo Dry Port in Ethiopië naar de haven van Djibouti betekent dat de export van Ethiopische producten per zeevracht een reële optie is geworden. De trein biedt een regelmatige, betrouwbare dienstregeling van 30 uur, vergeleken met twee tot drie dagen per vrachtwagen. In totaal is de transittijd van Ethiopië naar Europa nu ongeveer 30 dagen en er is de mogelijkheid om deze in de toekomst terug te brengen tot 24 dagen.

"Dit is belangrijk voor kopers die op zoek zijn naar nieuwe en concurrerende bronnen voor groente en fruit en die tot nu toe Ethiopië niet als een haalbare optie zagen, omdat het land geen zeevrachtverbindingen had. We zijn op zoek naar meer avocado-inkopers in het Verenigd Koninkrijk, Europa en het Midden-Oosten, omdat ons aanbod aanzienlijk zal toenemen en we een scala aan maten kunnen leveren."

Ethiopië heeft een behoorlijk groot tuinbouwpotentieel dankzij de vruchtbare grond, een gematigd klimaat, concurrerende arbeidskosten en veel beschikbaar water binnen de Koga regio waar Durabilis met haar lokale dochteronderneming Koga Veg Agricultural Development samenwerkt met kleinschalige telers.

Jan Michielsen van Koga Veg in Ethiopië (eigendom van Durabilis): "In dit stadium ligt onze primaire focus op het opzetten van een commercieel levensvatbaar bedrijfsmodel: het betrekken van kleine avocadotelers en het leveren van hun fruit aan de internationale markt via een betrouwbare logistieke verbinding. Deze telers hebben milieuvriendelijke teeltmethoden toegepast die voldoen aan de kwaliteitseisen voor de Europese ready-to-eat markt, waarvoor ze een eerlijke prijs krijgen. In de toekomst willen we verder investeren in duurzamere methoden, efficiënt watergebruik en uiteindelijk in biologisch gecertificeerde producten."

De eerste van de twee koelcontainers met Ethiopische Hass avocado's verliet het pakhuis van Koga Veg op 21 augustus 2020 en reisde per trein van Modjo Dry Port naar de haven van Djibouti, voordat de reefer naar Italië werd verscheept, en naar het Verenigd Koninkrijk per vrachtwagen. Beide ladingen bevatten 22,4 ton. 

Voor meer informatie:
Evert Wulfrank
Durabilis
+32 (0)9 248 42 03
evert@durabilis.eu
www.durabilis.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven