Plantenkwekers prei luiden de noodklok

Na het verbod op gebruik van Chloor IPC in oktober van dit jaar en Bromotril in september 2021 eindigt ook de toelating van Lentagran voor gezaaide prei in september volgend jaar. Voor de opkweek van preiplanten geeft dat grote problemen. Er is straks geen enkele contactherbicide meer beschikbaar voor de preiplantenteelt.

Preiplantenteelt is een dure teelt, waar alleen al voor ruim 60.000 euro per hectare aan zaad de grond in gaat. Daarbij stelt deze teelt hoge eisen aan de grond. Stevig investeren in de grond en vervolgens meerdere jaren op dat zelfde perceel preiplanten telen, is daarom noodzakelijk.

Door het verdwijnen van Lentagran is er eind volgend jaar geen enkele contactherbicide meer beschikbaar voor de preiplantenteelt. Daardoor worden telers afhankelijk van bodemherbiciden. Dit maakt de opkweek riskant, omdat prei ondiep en traag wortelt waardoor na een flinke regenbui, gevaar voor inspoeling ontstaat.

Mechanische onkruidbestrijding is in preiplantenteelt zo goed als onmogelijk omdat prei na zaai traag groeit, waardoor veel onkruid al snel te groot is voordat er geschoffeld kan worden. Daarnaast staan de rijtjes te dicht op elkaar én wortelen preiplanten ondiep, dus de kans op beschadiging van de wortels is groot.

In de koepelklankbordgroep bijeenkomst van het programma Groene gewasbescherming heeft van de Brancheorganisatie akkerbouw heeft het ministerie van LNV het probleem voor de onkruidbestrijding in de prei opkweek erkend. Aan de bestaande casussen (appel, lelie, aardbei en akkerbouw) worden de volgende toegevoegd: tomaat, potplanten en prei en een eerste verkenning voor graszaad.

Bron: Plantum


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven