Paul Delbeke, Districhamp

“Covid-19 zorgt voor onvoorspelbare champignonmarkt”

Tholen – “De drukte is weer teruggekeerd in de champignonmarkt. Het is niet zoals voorgaande jaren vrij stabiel, maar de markt kenmerkt zich sinds Covid-19 door pieken en dalen”, vertelt Paul Delbeke van Districhamp. “Toch is de productie bij ons op dezelfde schaalgrootte kunnen doorlopen na enkele kleine aanpassingen door te voeren. Ook onze werknemers hebben zich vlug aangepast aan de nieuwe manier van werken en de gewijzigde maatregelen. Tot nu toe hebben we geen besmette gevallen gehad op het bedrijf. Ik denk dat we in onze sector het voordeel hebben dat we in aparte ruimtes werken waar massaal gefilterde lucht binnenkomt. We hopen dan ook dat we verder van het onheil gespaard blijven.”

Februari en maart waren volgens Delbeke de meest hectische periodes, die uiteindelijk wel zijn genormaliseerd. “Daarna hebben we toch opnieuw enkele drukke periodes ervaren, die we niet zagen aankomen, met tekorten als gevolg. Mensen die thuis eten, consumeren toch heel wat champignons, zelfs nog meer dan dat ze uit eten gaan, lijkt het. Ook onze retailklanten zagen deze tekorten niet aankomen, waardoor ze ook begrip hadden voor de situatie. Op dit moment valt de verkoop zeker niet tegen. Vanuit de retail zien we een sterke vraag, maar de afzet naar groothandelaren die o.a. verdelen naar horeca, is de laatste weken opnieuw flink geslonken ”

“Een ander groot probleem waar we de komende jaren blijven tegenaan lopen, is het personeel. Dit speelt zowel in corona als in niet-coronatijden. Omdat personeel zo schaars is, is het noodzakelijk om het proces te optimaliseren en zo efficiënt mogelijk te maken. Nu worden de champignons geoogst, teruggekoeld en daarna pas verpakt. Waarom zouden we de champignons niet gelijk terugkoelen met een vacuümkoeler en direct inpakken? Dit zou efficiënter werken en vraagt minder arbeidsuren, maar hiervoor heb je grote partijen nodig met een constante afzet. In de toekomst zullen we zeker met dit systeem of met een ander doelmatig proces aan de slag moeten”, aldus Paul.

In België en Nederland gaat de voorkeur van de consumenten uit naar kleine champignons. In de buurlanden gaat de voorkeur vooral uit naar grote champignons. “Dit is eigenlijk verkeerd gegroeid sinds de start van de champignonteelt in België en Nederland”, zegt Paul. “In de beginjaren konden er geen grote champignons geteeld worden, maar inmiddels is de teelt van champignons al zo geoptimaliseerd dat de maat steeds groter is geworden. In België en Nederland wordt een grote champignon gezien als een product met minder smaak, maar niets is minder waar. Integendeel grote champignons zijn net zo smakelijk of hebben zelfs meer smaak dan kleine champignons. Het zou fijn zijn als de consument hier dat ook door gaat krijgen waardoor onze oogstkosten wat beperkter blijven.”

Voor meer informatie:
Paul Delbeke
Districhamp
Brugsesteenweg 66 
8740 Pittem
00 32 51 48 58 97
info@voc-districhamp.be      
www.voc-districhamp.be      

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.