José Castelló, San Antonio Fruits: "Het verschaft ons kennis over het kaliber en de kleurverdeling van elke vrucht in realtime"

Spaanse citrussector verwelkomt drones als hulp bij de teelt

De selectie van citrus tijdens de oogst om aan een specifieke vraag te kunnen voldoen, is moeilijk te plannen en ook erg duur, vooral wanneer het teeltmodel bestaat uit vele kleine familiebedrijven, zoals in Spanje. Voor de Spaanse citrussector, die te maken heeft met toenemende concurrentie van derde landen en de afgelopen jaren overigens zwaar heeft geleden, wordt kostenefficiëntie een essentieel begrip. Een digitalisatieslag in de boomgaarden kan de sleutel zijn.

In augustus van dit jaar kondigde San Antonio Fruits, een teelt- en afzetbedrijf van citrus uit Alicante, een overeenkomst aan met Aerobotics, een technologiebedrijf gespecialiseerd in data-analyse en luchtfoto's ten dienste van de landbouwsector. Met behulp van drones verschaft de technologie telers waardevolle, nauwkeurige en bruikbare informatie voor een juiste analyse van de teelt.

“Door middel van machine learning algoritmen op basis van multispectrale dronebeelden zijn we onder andere in staat om oogstramingen te doen. De drones verschaffen kennis over het kaliber en de kleurverdeling van elke vrucht in realtime, waardoor de teler de afzet van het fruit beter kan plannen”, zegt José Castelló, directeur van San Antonio Fruits. “Wij zijn de enige distributeurs van deze technologie in Spanje. Onze exclusieve overeenkomst omvat de distributie, exploitatie, implementatie en verbeteringen op het hele Spaanse grondgebied. Wij zorgen voor een connectie tussen het Spaanse teeltmodel en de ontwikkeling van de software”.

De voordelen van deze technologie zijn revolutionair voor de citrussector, omdat het de teler in staat stelt om de kalibers en de kleur van het fruit in realtime te kennen en preciezere oogstramingen mogelijk maakt. “Doordat we de maat van het fruit vanaf 24 mm onderscheiden, hebben we reeds in een vroeg stadium zicht op de maatverdeling. Op dit moment organiseren we bijvoorbeeld al vluchten boven percelen met Verna-citroenen die we pas in april gaan oogsten”, zegt José Castelló.

“Het uiteindelijke doel is kostenbesparing en een goede oogstplanning op basis van de behoeften van de klant. Als we bijvoorbeeld deze week kalibers 3 moeten inpakken, vertelt de software me welk perceel geoogst moet worden. Als we het verkeerde perceel plukken, doen we onnodig kosten voor oogst, verwerking en uiteindelijk ook opslag van citrus in maten die we niet nodig hadden, of erger nog, moeten we het fruit kwijt tegen slechte prijzen. De software biedt ons de mogelijkheid preciezer te plannen. Voorheen was dat ondenkbaar. Nu kunnen we betrouwbare beslissingen nemen", zegt hij.

“We zijn ervan overtuigd dat een van de grootste problemen in de Valenciaanse citrusteelt de versnippering met vele kleine familiebedrijven is. Daar valt een mouw aan te passen door de sector te professionaliseren. Met onze drones kan de agronoom van een coöperatie met duizenden leden vanuit zijn kantoor zicht krijgen op 20.000 percelen. Zo kan hij veel beter zijn werk organiseren en alleen die percelen bezoeken die aandacht vereisen, zonder met elke teler afzonderlijk te moeten praten. De technicus kan direct zien of de productie van de percelen al dan niet voldoet aan de kwaliteitseisen. We weten maar al te goed dat het moeilijk is om te concurreren met andere landen als de voorwaarden niet gelijk zijn. De teelt- en verwerkingskosten in ons land zijn niet vergelijkbaar met die van Egypte of Zuid-Afrika. Met onze technologie kunnen deze kosten naar beneden en de effectiviteit van de sector naar omhoog”, vervolgt José Castelló.

“Daarnaast bieden we oplossingen voor andere veel voorkomende problemen, zoals het gebrek aan precisie, handmatige administratie en de digitale kloof die de sector minder aantrekkelijk maakt voor de jongere generatie”, voegt hij eraan toe.

De technologie biedt niet alleen inzicht in de volumes en de kwaliteit van het citrus, maar is ook een handig hulpmiddel bij de controle van plagen, die steeds meer kosten veroorzaken voor de telers, vooral in de Valenciaanse Gemeenschap. “We kunnen de gezondheidstoestand van elke boom evalueren en problemen vroegtijdig opsporen. De software detecteert probleempunten en tekent scanpaden uit voor verder onderzoek. Een technicus kan vervolgens via een app op de smartphone de bomen in kwestie van naderbij gaan onderzoeken om een preciezer rapport op te stellen, eventueel met bijkomende foto’s. De bedrijfsleider kan dan de rapporten en de foto's vanop zijn computer analyseren en een goed zicht krijgen op de staat van de gewassen. De analyse maakt het gemakkelijker om het besmettingsniveau en -evolutie te beoordelen om vervolgens te kunnen beslissen over meer gelokaliseerde behandelingen”, zegt José Castelló.

Voor San Antonio Fruits is investeren in het verbeteren van productieprocessen belangrijk. “We moeten de technologie aanpassen aan de Spaanse realiteit en daarnaast fors investeren in marketing en distributie. Voor de telers zijn de kosten van deze technologie laag en vereisen ze geen initiële investering. In het geval van bijvoorbeeld citroen willen we de kosten onder de 0,005 €/kg houden. Onze prijzen worden berekend per hectare, zodat de klant zonder enige verplichting de technologie kan uitproberen op een klein gebied. Maar we twijfelen er niet aan dat wie het eens uitprobeert, er direct de voordelen van inziet en de dienst aanschaft voor al zijn percelen”.

“We zijn in augustus begonnen met de implementatie van deze technologie en we hebben nog steeds niet al onze hectares kunnen controleren, omdat we ervoor gekozen hebben in plaats van ons louter op onze eigen percelen te concentreren, de technologie ook ter beschikking te stellen aan andere telers. We behandelen onze klanten net zoals we onze eigen partners behandelen. Samen ontdekken we nog steeds meer voordelen van deze technologie die ongetwijfeld de toekomst van de Spaanse citrusteelt grondig en ten goede zal veranderen", besluit José Castelló.

Voor meer informatie:
José Castelló
San Antonio Fruits
info@sanantoniofruits.com
www.sanantoniofruits.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.