USDA Tree Nuts Annual

Australië is de tweede grootste amandelproducent ter wereld

De productie van noten in Australië is de afgelopen jaren sterk gestegen en de vooruitzichten zijn dat deze gedurende een aantal jaren snel zal blijven toenemen. Amandelen zijn veruit de belangrijkste noten die in Australië worden geteeld qua omvang en waarde, gevolgd door de inheemse macadamia en walnoten. De amandelproductie in 2020/21 zal opnieuw een record van 120.000 ton bereiken. Ook voor macadamia's en walnoten wordt een recordoogst verwacht van respectievelijk 50.000 ton en 13.800 ton in 2020/21.

Deze stijgingen in de productie van amandelen, macadamia's en walnoten zijn allemaal in de eerste plaats te danken aan de uitbreiding van de aanplantingen die in productie komen. De amandelen worden geteeld in geïrrigeerde regio's en ook walnotenplantages worden bijna volledig geïrrigeerd, waardoor de gevolgen van de droogte voor de productie van deze twee noten tot een minimum worden beperkt.
Het grootste deel van de toegenomen productie van amandelen zal naar verwachting in 2020/21 naar de export gaan, met name naar China. Voor macadamia's en walnoten zal de verwachte stijging van de productie bijdragen tot een hogere export en meer binnenlandse consumptie. Voor de volgende jaren wordt een verdere stijging van de productie en de uitvoer verwacht als gevolg van de aanhoudende groei van de aanplant van bomen die in productie komen.

Amandelen werden voor het eerst in Australië geïntroduceerd in 1836 met de eerste aanplantingen op Kangaroo Island en de daaropvolgende commerciële aanplantingen in de Adelaide Plains rond de stad Adelaide in het begin van de jaren 1900. De amandelteelt verspreidde zich vervolgens langs de Murray River in de regio Riverland (Zuid-Australië) in de jaren 1960 en vervolgens in de Sunraysia regio (Victoria) in de jaren 1970.

De amandelsector is echter pas sinds 2000 flink gegroeid. Destijds was het beplante areaal slechts 3.546 hectare (ha) en in de afgelopen twee decennia is het met een enorme 1.400% toegenomen tot 53.014 ha. Het grootste deel van de uitbreiding werd gedreven door grote bedrijfsinvesteringen in de sector. In het laatste decennium is de Riverina regio in New South Wales ook een belangrijk amandelgebied geworden. Deze drie regio's produceren nu 97% van de amandelen in Australië en het land is nu de tweede grootste amandelproducent ter wereld.

Bron: USDA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.