Tholen – De deadline voor de Brexit nadert met rasse schreden. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben nog minder dan 10 weken om tot een deal te komen. Afgelopen vrijdag zei Johnson nog dat de onderhandelingen geen zin meer hebben. Donderdagavond zijn de onderhandelingen weer hervat. “Gelukkig hebben de onderhandelaars de handdoek nog niet in de ring gegooid”, zegt Marc Evrard, Commercieel Directeur van de Belgische Fruitveiling. “Ik hoop, en ik denk heel de AGF-sector met mij, dat er uiteindelijk een deal op tafel komt, maar zover zijn we nog niet. Iedereen zit met vraagtekens en je merkt dat de betrokken partijen zich zo goed mogelijk proberen voor te bereiden op verschillende mogelijke scenario’s.”
“De meeste EU landen hebben al decennialang een goede relatie met het Verenigd Koninkrijk op commercieel gebied. Transacties worden op een vlotte manier afgehandeld en de handelsstromen zijn zeer efficiënt georganiseerd. Hoewel er nog geen deal gemaakt is, kunnen we er waarschijnlijk van uitgaan dat de uitkomst van de onderhandelingen minder gunstig zal zijn voor de AGF-sector dan de situatie momenteel is. Er bestaat een grote kans dat er tarieven, andere kostenposten en mogelijk quota bijkomen en dat de transporttijden omhoog zullen gaan (met risico’s tot congesties van dien). Voor niemand, noch voor het VK noch voor de EU, zal dit toegevoegde waarde bieden. Geen enkel bedrijf zit hierop te wachten maar het lijkt helaas onvermijdelijk. Wat we nu zien is een gevolg van keuzes die jaren geleden zijn gemaakt waarbij wellicht niet alle mogelijke gevolgen goed werden ingeschat”, aldus Marc.
Extra kosten
Niet enkel op het vasteland bereiden bedrijven zich voor op een harde of een zachte Brexit. “Ook in het VK proberen de bedrijven in te schatten wat de uitkomst zal zijn en bereiden ook zij zich zo goed als dat kan voor. Onze partners en klanten doen wat ze kunnen, maar zolang nog niets concreet is, is het afwachten”, zegt Evrard. “De Belgische Fruitveiling en vele andere collega’s in de sector hebben voldoende ervaring met het uitvoeren van producten naar landen buiten de Europese Unie. Technisch gezien is dit mogelijk, maar dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Niet alleen voor de uitvoerende partij, maar ook voor de inkopende partij.”
Peren
“Voor peren voorzie ik geen grote problemen ongeacht het scenario. Ik verwacht dat het VK peren zal blijven vragen, omdat het land niet helemaal zelfvoorzienend is. Ook zo grotendeels voor bijvoorbeeld kersen en aardbeien. Dat is ook de essentie van landbouw. Landbouw overstijgt landgrenzen en het is belangrijk om een mooi evenwicht te vinden in vraag en aanbod. Grote uitdagingen zijn natuurlijk het weer en de klimatologische omstandigheden die tekorten en overaanbod kunnen veroorzaken maar uiteindelijk kunnen de landen elkaar mooi aanvullen. Tevens zijn we er ons al jaren bewust dat we als coöperatie onze risico’s moeten spreiden. Op dit moment gaat 8 tot 10 procent van onze Belgische peren het Kanaal over. Dat is een aanzienlijk deel, maar we zijn niet compleet van dit land afhankelijk”, zegt Marc.
“Stay calm and carry on”
“Ik zie dat we ons als sector zo goed mogelijk proberen voor te bereiden. Veel bedrijven hebben een “plan B” klaar tegen wanneer de Brexit daar is. Om op zijn Brits te zeggen ‘Stay calm and carry on’ is denk ik het beste advies waar we ons aan kunnen houden. Naast Brexit zijn er nog legio uitdagingen voor de sector waar we in de komende jaren mee moeten omgaan. Covid-19, de nieuwe 'Green Deal' waaraan binnen de EU gewerkt wordt, de discussies rondom verpakkingsmaterialen én 'waste management' zijn daar maar enkele voorbeelden van. De uitdagingen zijn groter dan 7 maanden geleden”, besluit Marc.
Voor meer informatie:
Marc Evrard
Belgische Fruitveiling
Montenakenweg 800
3800 St. Truiden
+32 11 69 34 11
[email protected]
www.bfv.be