Costa-Ricaanse exporteurs vragen om alle ananascontainers in vertrekhaven te scannen op drugs

De Nationale Kamer van Ananastelers en -exporteurs (CANAPEP) uit Costa Rica verzoekt het Ministerie van Financiën en Openbare Veiligheid om zonder uitzondering alle containers te scannen die geladen zijn met verse en verwerkte ananas, ongeacht de haven van bestemming. Dit om te voorkomen dat de export van ananas wordt gebruikt voor drugshandel.

De impact van de drugshandel is groot geweest op het imago van het land en de sector gedurende de afgelopen maanden door de inbeslagname van verschillende containers met verse of verwerkte ananas in de Verenigde Staten en Europa. De vereniging vraagt om een snellere en efficiëntere scanning van de containers door de bevoegde overheidsdiensten in de vertrekhaven.

“Costa Rica exporteert gemiddeld ongeveer 2.000 containers ananas per week en concessiehouder APM Terminals heeft momenteel de technologische capaciteit om al deze ladingen te scannen en zo te voorkomen dat een deel van de ananasexport wordt gebruikt voor drugstrafiek”, zegt Abel Chaves, voorzitter van CANAPEP.

De voorzitter geeft aan dat APM Terminals in de haven van Moín momenteel over de scanapparatuur beschikt om deze dienst te kunnen verlenen en dat ze daarenboven bereid is om een bijkomende scanner te installeren mocht dat nodig zijn. Maar ook de overheidsdienst Centrum voor Inspectie (CIR) moet mee volgens de voorzitter, want zij interpreteren de beelden. Zonder een gestroomlijnde en efficiënte werkwijze in deze fase van het controleproces heeft het scannen van alle containers geen zin. De analyse van de beelden moet in realtime uitgevoerd worden om te voorkomen dat een container met drugs op het schip wordt geladen en dan door de politiediensten in de haven van bestemming onderschept moet worden, zoals onlangs nog is gebeurd met een container verse ananas die in Rotterdam is aangekomen.

Chaves voegt eraan toe dat de scanner in Moín 3.500 à 4.000 containers per week kan scannen. Er is dus ook mogelijkheid om de export van andere producten te scannen, zoals bananen, chayote, wortels en knollen. Ook de import die het land binnenkomt via deze haventerminal kan gecontroleerd worden, wat ten goede komt aan de betaling van de verschuldigde belastingen en smokkel helpt te voorkomen.

Chaves raadt ook de installatie van scanners in de haventerminal van Caldera aan, aangezien ook daar wekelijks containers met verse exportproducten zoals ananas of bananen worden geladen. Bij het tekenen van een nieuw contract met de huidige of een nieuwe concessiehouder zou daar rekening mee moeten worden gehouden.

 

Voor meer informatie:
CANAPEP
www.canapep.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven